Olympiade voorbij voor bridgeploeg

RHODOS, 29 OKT. Voor het Nederlands bridgeteam is de Olympiade op Rhodos voorbij. Ondanks de matige prestaties in de voorronden was er tot het laatste moment uitzicht op een plaats in de kwartfinale. Een nederlaag op de slotdag tegen het onbeduidende Tunesië deed definitief de deur dicht voor de nationale mannenploeg. Nederland eindigde als zevende in groep A met 59 punten achterstand op groepswinnaar Italië. In de andere poule won Frankrijk na 35 ronden met een puntentotaal van 691.

Hoewel sommige insiders Nederland vooraf goede kansen hadden toebedacht voor een plaats bij de laatste acht, werd in het licht van het vertoonde spel de vroegtijdige uitschakeling niet eens meer als verrassend ervaren. Veel onnodige fouten tegen de concurrentie bleken uiteindelijk onoverkomelijk. Tegen zwakke bridgenaties schoot de ploeg steeds te kort.

Gaandeweg raakte het team meer en meer uit balans. Onmogelijk lange denkpauzes werden afgewisseld met te gehaaste en daardoor foutieve beslissingen. Voor ex-topspeler Hans Vergoed, tegenwoordig medeverantwoordelijk voor het selectiebeleid, was het af en toe niet om aan te zien. “Mijn vingers jeuken. Ik zou ze de kaarten wel uit hun handen willen rukken en zelf gaan zitten. Doodzonde dat Leufkens-Westra niet konden meedoen. Met hen hadden we zeker de kwartfinale bereikt.”

Speler Jan Westerhof hield ondanks de uitschakeling geen ontevreden gevoel over aan de afgelopen week. “Zo slecht is een gemiddelde van bijna achttien toch niet? In de andere groep hadden we daarmee nog in de race gelegen. De nieuwe olympische kampioen komt zeker uit onze groep, die veel en veel sterker was”, zei Westerhof gisteren na afloop.

Het Nederlandse damesteam plaatste zich wel voor de kwartfinales van het Olympisch Bridgetoernooi op Rhodos. De ploeg eindigde met 379 punten uit 21 wedstrijden op de derde plaats, achter China (414) en Duitsland (406). Vandaag komt Nederland in de kwartfinales uit tegen de Verenigde Staten. Na 64 spellen wordt vanavond laat bekend of Nederland de halve finale heeft weten te bereiken. Dat zou een buitengewone prestatie zijn, omdat het derde paar, Anneke Simons-Jet Pasman, zich wegens familie-omstandigheden heeft moeten terugtrekken.

Tijdens dit soort langdurige kampioenchappen is het van belang om te rouleren met drie paren. Twee paren spelen en het derde rust. Stilzitten is er nu niet meer bij voor Marijke van der Pas-Bep Vriend en Wietske van Zwol-Ine Gielkens. Dit ervaren viertal is wel wat gewend. Vriend is regerend wereldkampioen en de andere drie hebben allen Europese titels achter hun naam staan. Met zoveel talent in huis is het gehandicapte Nederland niet op voorhand kansloos tegen Amerika.

Favorieten bij de vrouwen zijn titelverdediger Oostenrijk, Duitsland met de sterren Zenkel-Von Arnim en vooral China, dat zijn groep met overmacht won. De Volksrepubliek ontwikkelt zich pijlsnel tot een bridge-grootmacht. Bridge is in China in de hoogste politieke kringen doorgedrongen. Topbridge wordt professioneel aangepakt. Op kosten van de staat ondergaan de selecties trainingssessies onder leiding van 's werelds beste trainers. Werkdagen van twaalf uur vormen geen uitzondering.