Multihouse in de clinch met nutsbedrijven

ROTTERDAM, 29 OKT. Het Goudse automatiseringsbedrijf Multihouse eist met ingang van afgelopen vrijdag 100.000 gulden van een groep van zeven nutsbedrijven voor elke dag dat zij weigeren mee te werken aan de oplevering van het klanteninformatiesysteem Numis-2000.

Dit heeft Multihouse gisteren bekendgemaakt. De ruzie tussen de nutsbedrijven (onder meer Amstelland, EDON, PNEM, Frigem en Obragas) en de automatiseeerder duurt almaanden. Multihouse werkt sinds vijf jaar aan Numis-2000 en wil het systeem opleveren. De opdrachtgevers weigeren het te aanvaarden, omdat het niet aan hun eisen voldoet.

In april van dit jaar werden afspraken gemaakt over afsluiting van het project in september. Afgelopen vrijdag deelden de nutsbedrijven andermaal mee het automatiseringssysteem niet te willen accepteren. Volgens de nutsbedrijven voldoet Numis-2000 nog steeds niet en schiet de kwaliteit van de uitgevoerde reparaties “ernstig tekort”. Algemeen directeur R. Geers van Multihouse spreekt dit tegen: “De reparaties zijn vakkundig conform de afspraken uitgevoerd.”

Multihouse meent dat Numis-2000 binnen de daarvoor gestelde termijn is opgeleverd. Volgens Geers zijn beide partijen in april een boeteclausule overeengekomen waarop Multihouse nu de eis baseert van een ton per dag.

Multihouse heeft naar eigen zeggen sinds 1991 ongeveer 13 miljoen gulden in het project gestoken. Van de nutsbedrijven, die al ongeveer 3,5 miljoen vooruit hebben betaald, heeft het bedrijf volgens Geers nog 2 miljoen gulden tegoed.

Dat hiermee de investeringen nog niet zijn terugverdiend, is volgens Geers geen probleem. Alle kosten zijn intussen in de resultaten verwerkt. Vorig jaar trof Multihouse al een voorziening van 3 miljoen gulden wegens de problemen met Numis-2000. Mede als gevolg hiervan leed Multihouse in 1995 een verlies van 3,4 miljoen gulden. Het automatiseringshuis eindigde vanaf 1992 doorlopend in de rode cijfers.

In een persbericht beklemtoont de directie van Multihouse “dat de ontwikkelingen rondom de oplevering van Numis-2000 niet van invloed zijn op de resultaatverwachtingen van 1996”. Eerder dit jaar sprak Multihouse de verwachting uit 1996 “positief af te sluiten”. Beleggers reageerden niettemin verontrust op de aanhoudende ruzie tussen Multihouse en zijn klanten. Het aandeel Multihouse is sinds donderdag zo'n 10 procent in waarde gedaald, en noteerde vanmorgen 4,20 gulden.

Multihouse spande eerder al een kort geding aan tegen de nutsbedrijven. De rechter stelde het bedrijf in het gelijk en dwong de opdrachtgevers tot 4 oktober mee te werken aan de oplevering. De nutsbedrijven gingen tegen die uitspraak in beroep, maar werkten aanvankelijk wel mee aan de oplevering. De beroepszaak dient naar verwachting niet voor 1997.