Lof Cruijff kost Dani plaats in Ajax-1

GLASGOW, 29 OKT. “U denkt zeker dat Johan Cruijff al trainer van Ajax is.” De stemverheffing van Louis van Gaal was kort maar veelzeggend. De mededeling dat de nieuwe voetbalster Dani niet met de selectie van Ajax meeging naar Schotland voor de return tegen Glasgow Rangers, riep natuurlijk vragen en discussiestof op.

Was Dani nauwelijks twee weken geleden niet de held van de Arena geweest? Hij scoorde twee keer en liet een paar aardige individuele acties zien. Het zal de scheidende technisch-directeur ongetwijfeld hebben geïrriteerd dat Cruijff voor de NOS-camera enkele minuten na de 4-1 zege een pleidooi hield voor het nieuwe troetelkind van vele voetbalfans. Dani was volgens Cruijff kwalitatief verder dan veel andere Ajacieden en moest elke wedstrijd zeker een half uur worden ingezet om te rijpen.

Van Gaal zou Van Gaal niet zijn als hij dit welgemeende advies niet heeft beschouwd als een aanval op zijn territorium. En zo lang hij nog onder contract staat bij Ajax bepaalt hij wel wie er wordt opgesteld. Opvallend genoeg heeft Dani, nadat hij de hemel in werd geprezen wegens zijn optreden in de laatste Champions-Leaguewedstrijd van 16 oktober, steeds minder gespeeld. Terwijl bijvoorbeeld Marc Overmars verwachtte dat hij voorlopig niet meer uit het elftal zou verdwijnen. Zeker niet zo lang Jari Litmanen nog geblesseerd is.

Dani mocht 65 minuten meedoen tegen Volendam en een helft tegen RKC. In die laatste wedstrijd functioneerde de negentienjarige Portugees niet naar behoren, omdat hij volgens Van Gaal van de tien keer negen keer de bal kwijtraakte. Dat was misschien wat overdreven gesteld. Dani zorgde in dat armzalige duel als een van de weinigen voor een opleving door van twintig meter op de lat te schieten. Gisteravond scoorde de Portugees tweemaal in een wedstrijd van het tweede tegen PSV.

Op een demonstratietraining voor oefenmeesters die lid zijn van de vakvereniging VVON, werd Dani door Van Gaal voor de klas gezet als de leerling die nog veel moet leren. Van het Ajax-systeem, waarin iedere speler z'n aanvallende en verdedigende taken heeft, had hij kennelijk weinig kaas gegeten. In een gesprek dat de intelligente Portugese jeugdinternational een week eerder had met een verslaggever van het ANP, wekte hij overigens allerminst de indruk slecht op de hoogte te zijn van met het Ajax-systeem. Eigenlijk wist hij een dag na zijn glorieuze optreden tegen de Rangers al precies hoe de vork in de steel zat. “Bij Sporting Lissabon nam ik veel meer risico's. Hier kan dat niet meer. Ik mag geen drie of vier ballen verliezen per wedstrijd. Bij Sporting deed ik wat ik wilde. Er waren altijd wel een stuk of acht spelers achter me die balverlies konden herstellen. Bij Ajax heeft iedereen een sterke verantwoordelijkheid.”

Van Gaal liet gisteren doorschemeren dat Dani zijn eigen woorden nog niet in de praktijk kan brengen. “Dani is te veel gewend aan de status die hij had in Portugal. Hij moet nog omschakelen”, zei de technisch-directeur. “Bovendien”, voegde Van Gaal eraan toe om zijn beslissing te rechtvaardigen, “is hij de afgelopen weken verhuisd en werd hij wegens de herfstvakantie bijna twee weken lang belaagd door handtekeningenjagers. De trainingen van Ajax zijn de afgelopen dagen bezocht door zo'n tienduizend belangstellenden. Dani is gekocht voor de breedte. Voor de positie achter de spitsen had ik dit keer betere alternatieven. En als de linksbuiten (Overmars) en de linksback (Bogarde) misschien niet kunnen spelen, moet je in eerste instantie voor hen vervangers meenemen. Ik heb er het volste vertrouwen in dat Dani een goede speler voor Ajax gaat worden. Het is een voorbeeldige jongen die initiatief durft te nemen in de groep.”

Daniel da Cruz Carvalho, zoals hij eigenlijk heet, bouwde in Portugal en Engeland, waar hij enige tijd uitkwam voor West Ham United, een slechte reputatie op. Hij zou te vaak in het uitgaansleven worden gesignaleerd. Zelf bestempelt hij dit als verzinsels van journalisten. De zoon van een hoogleraar filosofie, die goed Engels spreekt, was zelf ook naar de universiteit gegaan als hij niet voor het voetbal had gekozen. Hij overwoog lange tijd een studie 'internationale betrekkingen' te volgen.

Het lijkt nauwelijks voorstelbaar dat deze handige baldribbelaar, die Luis Figo van FC Barcelona als voorbeeld had, bereid is bij Ajax lange tijd op de bank te gaan zitten. In de bus van Arnhem naar Amsterdam hoorde hij zondag van Van Gaal dat hij niet op een tripje naar Glasgow Rangers hoefde te rekenen. “Dat was natuurlijk wel een klap als je twee weken geleden nog de ster van de avond bent geweest, maar hij kan er fantastisch mee omgaan”, aldus Van Gaal die na de blessuregolf voor het eerst dit seizoen een speler moest teleurstellen.

Theo Snelders verdedigt morgen tegen Ajax vrijwel zeker het doel van Glasgow Rangers. De Nederlanderse keeper is de vervanger van de geblesseerde Andy Goram. Oud-Ajacied Peter van Vossen speelt waarschijnlijk ook mee bij de Schotten. De aanvaller miste de laatste duels door een enkelblessure, maar hij is zo goed als hersteld.