Koperhandelaar Hamanaka erkent vervalsen papieren

TOKIO, 29 OKT. De Japanse koperhandelaar Yasuo Hamanaka, die zijn voormalige werkgever Sumitomo door illegale transacties een verlies van 2,6 miljard dollar heeft bezorgd, erkent dat hij documenten heeft vervalst. Dit heeft zijn advocaat, Hidesato Sekine, vandaag meegedeeld.

Hamanaka (48) werd vorige week gearresteerd op verdenking van het plegen van valsheid in geschrifte. Hij zou twee valse volmachten hebben gemaakt met de ondertekening van twee van zijn superieuren. Sekine deelde vandaag mee dat Hamanaka “erkent dat hij valsheid in geschrifte heeft gepleegd, zoals door de aanklager ten laste is gelegd”.

Het handelshuis Sumitomo maakte in juni dit jaar bekend dat Hamanaka gedurende tien jaar ongeautoriseerde transacties heeft afgesloten, waardoor het bedrijf 2,6 miljard dollar schade heeft geleden. Volgens advocaat Sekine houdt Hamanaka vol dat hij “slechts ten bate van het bedrijf heeft gehandeld” en geen enkel persoonlijk gewin aan de zaak heeft overgehouden.

Ook ontkent Hamanaka de kopermarkt te hebben willen manipuleren of fictieve transacties op te hebben willen zetten.

Sekine zei dat Hamanaka niets heeft gezegd over eventuele kennis van zijn activiteiten bij andere werknemers van Sumitomo. Maar het gaat “het gezond verstand te boven”, aldus Sekine, dat iemand geheel alleen dergelijke transacties heeft kunnen uitvoeren. Nog vorige week stelde een woordvoerder van Sumitomo dat het bedrijf geen enkele kennis heeft gehad van de activiteiten van Hamanaka.

De openbare aanklager heeft tot 13 november de tijd voor het indienen van de formele aanklacht tegen Hamanaka. Advocaat Sekine heeft twee korte ontmoetingen, dertig minuten elk, met Hamanaka gehad en zei dat Hamanaka gezond overkwam en in goede conditie leek te verkeren.

Hamanaka was sinds 1970 in dienst bij Sumitomo en sinds 1975 actief als koperhandelaar. Gezien de grote activiteiten van Sumitomo op de kopermarkt stond hij bekend als de invloedrijkste koperhandelaar ter wereld. In 1985 zou hij met zijn illegale transacties op de optiemarkt zijn begonnen, tot hij bij het bekend worden van het schandaal in juni van dit jaar werd ontslagen.