ITALIAANSE ANANASTAART

De firma Bertolini heeft de Italiaanse markt voor bakpoeder stevig in handen met die hemelsblauwe zakjes met rijsmiddel dat tevens gearomatiseerd is met vanille. Wie de authentieke smaak van deze heerlijk luchtige taart nastreeft, voegt een zakje vanillesuiker toe aan het beslag en gebruikt desnoods iets minder suiker dan in dit recept is aangegeven.

Voor een porseleinen taartvorm van 25 centimeter doorsnede:

blik van ananasringen op sap (560 gram)

200 gram fijne tafelsuiker

3 eieren (180 gram totaal)

100 gram zachte boter, in vlokjes

200 gram bloem

8 gram bakpoeder

1 zakje vanillesuiker (facultatief)

sap van 1/2 citroen

Laat zoveel ananasringen als nodig is om de bodem van de vorm te bedekken een kwartiertje uitlekken; bewaar al het sap. Maak met vier eetlepels suiker en twee eetlepels van het ananassap in een pannetje op halfhoog vuur een goudbruine karamel en giet deze in een dun straaltje over de bodem van de taartvorm. Leg de ananasringen op de vrijwel afgekoelde karamel. Klop met een mixer eieren en suiker tot een luchtig mengsel. Klop er dan boter en vervolgens bloem door; blijf kloppen tot een glad en luchtig beslag is verkregen. Klop er tot slot bakpoeder en citroensap door. Giet het beslag in de taartvorm. Bak de taart 45 minuten in het midden van een op 200 graden Celsius voorverwarmde oven, en verlaag de laatste 15 minuten de temperatuur tot 185 graden Celsius. Laat de taart 10 minuten rusten buiten de oven en snijd haar dan voorzichtig los van de rand. Los de taart door een platte serveerschaal op de vorm te leggen en beide tezamen om te draaien. Sprenkel 1 deciliter ananassap lepelsgewijs over de taart. Serveer de ananastaart koud en geef er apart lobbig geslagen room bij.