IFOR bezorgd over geweld in noord-Bosnië

SARAJEVO, 29 OKT. De commandant van de NAVO-vredesmacht in Bosnië, admiraal Joseph Lopez, heeft gisteren met de leiders van de Bosnische moslims en Kroaten overlegd over de golf van etnisch geweld van eind vorige week in het noordwesten van Bosnië.

Zaterdag had Lopez al een leider van de Bosnische Serviërs ontmoet.

Lopez sprak zaterdag en gisteren met de drie leden van het Bosnische staatspresidium, de Serviërs Momcilo Krajisnik, de moslim Alija Izetbegovic en de Kroaat Kresimir Zubak.

Het belangrijkste onderwerp van gesprek was de moedwillige en systematische vernietiging van tientallen, zo niet honderden huizen in dorpen in het noordwesten van Bosnië, eind vorige week. In diverse verlaten moslim-dorpen in de omgeving van de stad Prijedor - dat door de Bosnische Serviërs wordt beheerst - werden negentig huizen van gevluchte moslims en twee moskeeën opgeblazen, in een kennelijke poging te voorkomen dat de gevluchte moslims naar hun dorpen terugkeren. In het door de Bosnische Kroaten beheerste Drvar werden in twee dagen 65 huizen van gevluchte Serviërs opgeblazen.

De NAVO-vredesmacht IFOR twijfelt er niet aan dat het om moedwillige en systematische vernielingen gaat. Bij de vernielingen rond Prijedor werden antitankmijnen gebruikt, die aan muren werden bevestigd en tot ontploffing gebracht.

De vernielingen vormen een nieuwe illustratie van het verzet bij alle drie de Bosnische oorlogspartijen tegen de terugkeer van vluchtelingen van een andere etnische groep. Om die terugkeer te stimuleren en te bespoedigen heeft de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR de afgelopen weken busdiensten ingesteld over de bestandslijnen heen. Maar het succes van die busdiensten is gering. De instelling van een busdienst tussen Prijedor en het door de moslims beheerste Sanski Most is gepaard gegaan met talrijke gewelddadige incidenten.

Vorige week mishandelden moslims in Sanski Most een groep Serviërs en werd een Servische vluchteling die zijn vroegere woonplaats bezocht, door de politie gearresteerd.

Vermoedelijk is het geweld in Sanski Most voor de Serviërs aanleiding geweest de huizen van moslim-vluchtelingen in de dorpen rond Prijedor te vernielen. (Reuter)