'Historische doorbraak'; EU eens over actie tegen anti-Cubawet

LUXEMBURG, 29 OKT. De verordening verbiedt Europese bedrijven gevolg te geven aan de extra-territoriale werking van de Amerikaanse wet. Denemarken had eerder gedreigd met een veto tegen de Europese verordening die in de lidstaten kracht van wet heeft. Dat dreigement werd gisteren tijdens de bijeenkomst van de Europese ministers van Buitenlandse Zaken in Luxemburg ingetrokken nadat Denemarken juridisch tegemoet was gekomen.

Europees commissaris voor buitenlandse handel Brittan noemde het akkoord over de Europese verordening “een historische doorbraak in het vermogen om legitieme belangen van de Europese Unie te beschermen”. Minister van Buitenlandse Zaken Van Mierlo zei minder euforisch: “Het is goed dat het gelukt is.”

Met de Helms-Burton wet kunnen Amerikanen buitenlandse bedrijven voor de rechter dagen als ze Amerikaanse bezittingen gebruiken die door Cuba zijn genaast. De nieuwe Europese verordening verbiedt het lidstaten om in zulke gevallen vonnissen van de Amerikaanse rechter te erkennen. Bovendien kunnen Europese bedrijven geleden schade terugvorderen.

Niet bekend

In het Deense verzet speelde mee dat Deense burgers een proces tegen de staat hebben aangespannen, omdat deze de grondwet zou schenden door teveel bevoegdheden aan Brussel af te staan. Hierbij werd met name verwezen naar artikel 235.

Volgens commissaris Brittan heeft Europa de Amerikanen nu getoond dat het vastbesloten is om voor haar belangen te vechten. Dankzij de nieuwe verordening heeft Europa volgens hem de dreiging van de Amerikaanse wetgeving gepareerd. Hij verwacht dat het hierdoor eenvoudiger wordt om het geschil met de Verenigde Staten, na de presidentsverkiezingen, op te lossen. Hij waarschuwde gisteren dat het desondanks een gecompliceerde zaak blijft. “Het is geen stukje cake”. Aangenomen wordt dat als een nieuwe Amerikaanse regering straks aan Europese bezwaren tegen de extra-territoriale wetgeving tegemoet komt, dit zal gebeuren met het argument dat Europa klaar staat om eensgezind iets terug te doen tegen de Helms-Burton wet.

Washington heeft gisteren in een reactie gezegd dat het “niet op zijn plaats is” dat de Europese Unie vergeldingsmaatregelen neemt. “We geloven dat de Helms-Burton wet kan worden toegepast op een manier die in overeenstemming is met de internationale verplichtingen,” aldus woordvoerder Nicholas Burns van het ministerie van buitenlandse zaken. (Reuter)

    • Ben van der Velden