'Happart moet uit commissie'

BRUSSEL, 29 OKT. De voorzitter van de Europese Commissie, Jacques Santer, eist dat de Waalse europarlementariër en oud-burgemeester van Voeren José Happart vertrekt als lid van de enquêtecommissie BSE. Santer maakt die eis nog deze week kenbaar aan Klaus Hänsch, voorzitter van het Europees Parlement (EP).

Happart, bekend om zijn fanatieke opstelling in de Belgische taalstrijd, zaterdag voor de Franstalige omroep RTBF dat drie Britse medewerkers van de Europese Commissie in het verleden de gevolgen van de gekkekoeienziekte (BSE) bewust bagatelliseerden. Volgens een woordvoerder van Santer werd daar geen enkel bewijs voor geleverd. Het betreft volgens de woordvoerder “ongefundeerde, wilde uitspraken”. “Het feit dat de heer Happart zich met name baseert op de nationaliteit van de Europese vertegenwoordigers gaat voorbij aan hun ethische plicht om in het belang van Europa te denken en te werken.” (ANP)