Geweld Corsica neemt weer toe

PARIJS, 29 OKT. Het Corsicaans nationalisme verhevigt de verbale strijd tegen Frankrijks premier Alain Juppé, terwijl het eiland lijdt onder een nieuwe golf van geweld. Afgelopen nacht ontploften weer twee bommen in het zuiden van het eiland.

De druk op de Franse minister-president werd gisteren opgevoerd door François Santoni, de leider van de meest militante nationalistische beweging op Corsica, de FLNC Canal Historique. Hoewel hij bij verstek is veroordeeld wegens verboden wapenbezit, bracht hij in een vraaggesprek met het Franse dagblad L'Est Républicain Alain Juppé in verlegenheid door in detail te vertellen over geheime besprekingen met naaste medewerkers van de premier.

Een woordvoerder van de premier noemde de uitlatingen van de verzetsleider “groteske leugens van de terrorist Santoni”. Volgens Matignon heeft de regering maar één politiek doel voor Corsica: “de ontwikkeling van het eiland, die vraagt om herstel van de orde en strikte toepassing van de wet, zoals de bevolking verlangt.”

Volgens François Hollande, parlementariër en woordvoerder van de oppositionele Parti Socialiste, is de regering in haar eigen val gelopen door eerst “illegale besprekingen te voeren met een illegale beweging” en dat daarna te ontkennen toen die gesprekken mislukten. Van regeringswege wijst men er steeds op dat socialistische regeringen onder president Mitterrand niet anders hebben gedaan in een poging het nu twintig jaar slepende conflict tot een eind te brengen.

De goed geïnformeerde correspondenten van Libération en Le Monde wijzen er vandaag op dat de regering vergaande besprekingen met de Corsicaanse nationalisten van Santoni heeft gevoerd. Die zouden zelfs betrekking hebben op straffeloze 'afvloeiingsregelingen' voor terroristen die bereid zouden zijn hun gewapende strijd op te geven. In ruil zouden zij baantjes bij overheidsinstellingen kunnen krijgen, of een nieuw paspoort en werk als bewaker van olieplatforms van de staatsmaatschappij Elf.

Hoewel niet alle namen van naaste medewerkers van Juppé, genoemd door Santoni in zijn vraaggesprek van gisteren, zouden kloppen, treft de nationalist wel de geloofwaardigheid van premier Juppé's 'harde lijn'.