Den Haag pakt overtredingen coffeeshops aan

DEN HAAG, 29 OKT. Coffeeshops in Den Haag die minderjarigen toelaten of softdrugs in combinatie met alcohol verkopen, riskeren een tijdelijke sluiting van negen maanden.

Dit stelt het Haagse college van B en W voor aan de gemeenteraad. Het voorstel van het college maakt deel uit van een pakket maatregelen om de huidige 89 coffeeshops in Den Haag strenger aan te pakken. Op dit moment lopen coffeeshops die minderjarigen toelaten en alcohol verkopen kans op een tijdelijke sluiting van slechts één week, bij recidive drie weken.

De gemeente wil “omwille van de duidelijkheid” alle bestaande coffeeshops die zich niet houden aan de bekende gedoogvoorwaarden voor negen maanden sluiten. Als enige uitzondering hierop geldt de situatie waarin sprake is van handel in harddrugs (inclusief zogeheten designerdrugs en ecstasy) of handel in wapens. Deze coffeeshops worden voor twaalf maanden gesloten, bij recidive definitief.

Het college handhaaft het twee jaar geleden ingenomen uitgangspunt om het aantal coffeeshops in woonwijken te bevriezen en mogelijk te laten uitsterven, en het aantal coffeeshops in de binnenstad terug te brengen van de huidige dertig tot 25.

Volgens het voorstel komt er een expliciet verbod op verkoop van softdrugs in combinatie met geestverruimende paddestoelen en zogeheten smartdrugs. Er zijn volgens het college op dit moment drie winkels voor paddestoelen en smartdrugs in Den Haag. Eerder sprak de gemeente van zeven.

Verder mogen nieuwe èn bestaande coffeeshops zich in Den Haag niet bevinden binnen een straal van vijfhonderd meter van een basisschool, een middelbare school of een jongerencentrum. Tot nu toe gold deze bepaling alleen voor nieuwe coffeeshops.

Ten slotte wil het Haagse college in navolging van de regels die de rijksoverheid heeft vastgesteld de toegestane handelsvoorraad aan softdrugs voor coffeeshops stellen op vijfhonderd gram en de verkoophoeveelheid op vijf gram.