Crematorium negeert limiet aantal crematies

BILTHOVEN, 29 OKT. Crematorium en begraafplaats Den en Rust in Bilthoven wil zich niet houden aan het maximum van 1.250 crematies per jaar. Volgens directeur F. Tap zit zijn crematorium al op bijna 1.500 crematies, “terwijl het jaar 1996 nog twee maanden te gaan heeft”.

Ook vorig jaar vonden in Den en Rust teveel crematies plaats. De Raad van State heeft toen bepaald dat het crematorium voor elke crematie meer een boete van tweeduizend gulden moest betalen. Omdat er 350 crematies te veel waren, betekende dat een boete van 700.000 gulden. Dit jaar heeft de gemeente Bilthoven een boete van drieduizend gulden aangekondigd per extra crematie. Maandag heeft Den en Rust een verkorte procedure aangespannen om onder de boetes uit te komen. De Raad van State doet vrijdag uitspraak. De boetes van vorig jaar heeft het crematorium nog niet betaald, omdat het eerst de definitieve uitspraak in een bodemprocedure voor de Raad van State wil afwachten. Tap is van mening dat de boetes onterecht zijn. “Wij voldoen aan alle eisen, daar heeft helemaal niemand last van”, vindt hij.

Sinds vier jaar geleden begraafplaats Den en Rust werd uitgebreid met een crematorium, klagen de buurtbewoners. Zij beweren last te hebben van de toename van het verkeer in hun buurt en van de uitstoot van het crematorium. Een woordvoerder van de Vereniging Bilthoven Noord maakt zich zorgen over een eventuele vergiftiging van de buurtbewoners door zware metalen. “De wijk wordt bezoedeld. Mensen moeten regelmatig de as van hun platje vegen”, aldus de woordvoerder.