Begrotingstekort VS kleiner

WASHINGTON, 29 OKT. De Amerikaanse overheid heeft in het eind september afgesloten begrotingsjaar 1995/96 een tekort opgelopen van 107,3 miljard dollar. Het is het kleinste tekort sinds het begrotingsjaar 1980/81, zo heeft Franklin Raines, de begrotingsdirecteur van de regering-Clinton, gisteren laten weten.

Het tekort is ook kleiner uitgevallen dan de 109 miljard dollar die het CBO, het begrotingsbureau van het Amerikaanse Congres, had voorzien. Volgens Raines is de vermindering veroorzaakt door de economische groei, die sterker was dan verwacht. Daardoor vielen de overheidsinkomsten hoger uit. Veel deskundigen houden het erop dat in het lopende jaar het tekort weer zal toenemen. Het CBO gaat in ieder geval uit van een tekort van 169 miljard dollar. De regering mikt er nog steeds op om in 2002 een sluitende begroting te kunnen opstellen. (AFP, KRF)