Wallage steunt De Boer in verzet nachtvluchten Beek

DEN HAAG, 28 OKT. PvdA-fractieleider Wallage heeft partijgenote minister De Boer (Milieu) afgelopen weekeinde in een vertrouwelijke brief steun betuigd in haar verzet tegen nachtvluchten op het vliegveld Beek. Hoewel Wallage vorige week zijn standpunt al in de openbaarheid bracht, vond hij het nodig “het standpunt van de PvdA in zo'n belangrijk dossier nog eens op papier te zetten”, aldus zijn woordvoerder.

Zij toonde zich er ongelukkig mee dat de brief aan minister De Boer is uitgelekt. Daardoor is de indruk ontstaan dat de minister niet haar eigen boontjes kan doppen. Het was echter geenszins de bedoeling van Wallage, aldus de woordvoerder, “om De Boer te waarschuwen of de indruk te wekken dat ze consessies aan het doen is. Wallage wilde alleen maar duidelijk maken dat als De Boer zich blijft verzetten tegen nachtvluchten op Beek, dat de PvdA-fractie haar daarin steunt.” Premier Kok kondigde afgelopen vrijdag aan dat het kabinet deze week de knoop doorhakt over nachtvluchten op Beek. Samen met minister Wijers van Economische Zaken (D66) zet hij zich in voor een compromis tussen VVD-minister Jorritsma (Verkeer) en De Boer. Jorritsma is een groot voorstander van de nachtvluchten op Beek.

Wallage pleitte vorige week voor uitstel van de beslissing over de nachtvluchten, al wilde hij wel alvast tot aanleg van de nieuwe oost-westbaan op het vliegveld besluiten. De fractievoorzitter van de PvdA zei dat het kabinet de beslissing over nachtvluchten op Beek moet betrekken bij de discussie over de noodzaak van een tweede nationale luchthaven.

Premier Kok veegde afgelopen vrijdag Wallages pleidooi voor uitstel van tafel. Kok zelf vond eerder dat er nu eerst duidelijkheid moet komen voor Limburg in de al jaren lang slepende kwestie rond het vliegveld Beek. Samen met D66-minister Wijers van Economische Zaken zet hij zich in voor een compromis tussen VVD-minister Jorritsma (Verkeer) en De Boer. D66-fractieleider Wolffensperger vroeg zich daarom af waarom Wallage de brief niet naar Kok heeft gestuurd. Zonder nachtvluchten is het vliegveld Beek in de toekomst met een nieuwe oost-west baan niet winstgevend te exploiteren.