VOLGSPOT

Volgspot Live Cabaret. NCRV 96 6052

Curieus dat een cd die nieuw cabaret wil laten horen, begint met twee nummers die herinneringen oproepen aan oude tijden: eerst barsten de twintigers Thomas Acda en Paul de Munnik uit in het door Ernst van Altena vertaalde Amsterdam van Jacques Brel en daarna zingt de Vlaamse vijftiger Willem Vermandere zijn Dance macabre, die ondanks de verwijzingen naar actuele mega-sterren vooral de sfeer van Georges Brassens oproept. Maar verder loopt het aanbod op deze selectie uit het opname-archief van het NCRV-radioprogramma Volgspot Live sterk uiteen, van de Berini's tot Guido Belcanto en van de beproefde Bram Vermeulen tot de prille rijmvirtuoos Kees Torn.

Helaas heeft de cd te lijden onder het feit dat het hedendaagse cabaret niet in eerste instantie muzikaal is - de liedjes hangen er vaak een beetje rafelig bij en vormen zelden het hoogtepunt van een voorstelling. Dat wreekt zich bijvoorbeeld bij een nogal flodderig nummertje van de verbaal veel scherpere Vincent Bijlo en bij de gezongen flauwiteiten van twee groepjes die ik in het reguliere theatercircuit nog niet ben tegengekomen. De enige gesproken bijdrage bestaat uit een zot kleuterverhaaltje met Surinaamse tongval van de nieuwe succesgroep de Vliegende Panters.

Maar toch: een aardige staalkaart van het gevarieerde cabaret-aanbod van tegenwoordig, met een teer getoonzet stukje bakvissenonzekerheid van Kiki Heessels (“ik woon in een wereld waar ik niet aan wen / ik wacht op iemand die ik nog niet ben”) als mijn favoriet.