THE ECONOMIST

Voor de tweede keer dit jaar prijkt de Duitse bondskanselier Helmut Kohl op het omslag van het Britse weekblad The Economist. Kreeg hij in januari nog de titel 'Europa's ijzeren kanselier' mee, dit keer moet hij het doen met 'Europa's zwaargewicht'. Destijds waarschuwde het blad dat Kohl zó hard van stapel loopt met de Economische en Monetaire Unie, dat de economische, sociale en politieke weerstand hem zal opbreken.

Dit keer borduurt het blad voort op dat thema. Aanleiding is nu dat Kohl dezer dagen Adenauer aflost als langst regerende Duitse kanselier sinds Bismarck. Van een plaats in de geschiedenis heeft Kohl zich, aldus het blad, allang verzekerd door de vreedzame wijze waarop hij de Duitse vereniging heeft geleid, maar zal hij straks ook de geschiedenis ingaan als een van Europa's grootste staatslieden? Dat zal afhangen van het lot van de euro, meent The Economist. Kohl is een verklaard voorstander van die ene Europese munt en van nauwere politieke samenwerking in Europa. Maar de ironie wil, dat dit streven een splitsing zal opleveren tussen landen die aan de munteenheid meedoen en landen die er niet aan meedoen of niet aan mee kunnen doen. En die uitkomst zou geen bewijs zijn van groot Europees staatsmanschap.