Staking België treft vooral treinverkeer

BRUSSEL, 28 OKT. Een 24-uursstaking in België, waartoe de socialistische vakbond ABVV heeft opgeroepen, heeft vandaag vooral gevolgen gehad voor het treinverkeer.

Het treinverkeer van en naar de grote steden lag sinds gisteravond zo goed als stil. De staking raakte ook het internationale treinverkeer. De Nederlandse Spoorwegen boden Thalys-reizigers naar Frankrijk busvervoer tussen Roosendaal en Lille aan. De staking eindigt vanavond om tien uur.

De ABVV riep vorige week op tot de algemene staking om druk uit te oefenen op de onderhandelingen met de werkgevers over een centraal sociaal akkoord voor de komende twee jaar. De christelijke vakbond ACV en de liberale ACLVB noemen de staking voorbarig en nemen niet deel. De werkgeversorganisatie VBO heeft evenmin begrip voor de actie. De onderhandelingen over het zogeheten 'interprofessioneel akkoord' zijn tot na de staking opgeschort. Werkgevers en werknemers hebben tot 4 november de tijd om overeenstemming te bereiken over maximale loonstijging en werkgelegenheid. Daarna zal de regering zich in de onderhandelingen mengen. Premier Dehaene zei de staking te betreuren.

De staking is vooral merkbaar in Brussel en Wallonië. In de Belgische hoofdstad rijdt slechts de helft van de metrotreinen. Ook het personeel van de posterijen in Brussel en Wallonië heeft op grote schaal gehoor gegeven aan de stakingsoproep. Op de RTBF-radio zijn de normale programma's vervangen door muziek, nieuwsberichten zijn ingekort. Banken en grote winkelcentra zijn gesloten. In Brussel legde het personeel van Volkswagen in Vorst het werk neer, evenals de werknemers van de Philips-vestigingen in Evere en Anderlecht.

In Vlaanderen beperken de acties zich tot korte werkonderbrekingen. Sommige Vlaamse ABVV-leiders hebben zich gedistantieerd van de acties. In Vlaams Limburg, waar de werkloosheid hoog is, bestaat er meer enthousiasme voor. In Wallonië, waar de ABVV de grootste vakbond is, bestaat zelfs stakingsbereidheid onder delen van de christelijke vakcentrale ACV. Zo doet de christelijke dienstenbond CNE aan de stakingen mee.