Saoedi-Arabië: zes man vast om aanslag

DUBAI, 28 OKT.De Saoedische autoriteiten hebben drie Saoediërs en drie shi'ieten uit andere Arabische landen opgepakt op verdenking van de aanslag op een Amerikaanse legerbasis in Dahran, waarbij op 25 juni negentien Amerikaanse militairen werden gedood. Dat melden Westerse diplomaten in Riad.

De zes zouden al in augustus zijn aangehouden. De Saoedische autoriteiten zelf hebben slechts meegedeeld dat er verhoren aan de gang zijn.

Volgens de diplomaten maken de zes arrestanten - onder wie twee Koeweiti's en een Libanees - deel uit van een groep die ook burgers uit andere Golfstaten omvat. Onder hen zijn zogeheten 'Afghanen', Arabische veteranen uit de oorlog in Afghanistan die nu in diverse Arabische landen tegen de autoriteiten vechten. Enkele groepen die de verantwoordelijkheid voor de aanslag voor zich hadden opgeëist, hadden opgeroepen tot het vertrek van de Amerikaanse militairen uit Saoedi-Arabië.

Niet bekend

Ook na een eerdere aanslag op Amerikaanse militairen - op 13 november 1995 op een gebouw van de Saoedische Nationale garde waar Amerikanen werkten - bewaarden de Saoediërs lange tijd het stilzwijgen over het verloop van het onderzoek.

In april maakten de autoriteiten in Riad vervolgens de aanhouding bekend van vier verdachten, wier bekentenis dezelfde dag nog op de televisie werd uitgezonden. Op 30 mei werden ze onthoofd, tot woede van de Verenigde Staten die niet in staat waren gesteld hen te ondervragen.

Volgens de Saoedische minister van Binnenlandse Zaken, prins Nayef bin Abdelaziz, maakten deze vier deel uit van een “fundamentalistische groep die is verbonden met Afghaanse strijders”. (AFP)