Rudolf Koelman concertmeester bij Concertgebouworkest

AMSTERDAM, 28 OKT. De nu in Zwitserland wonende Nederlandse violist Rudolf Koelman wordt bij het Koninklijk Concertgebouworkest een van de twee nieuwe concertmeesters. De nieuw benoemde violisten, die kort geleden werden aangenomen na een proefspel, worden de opvolgers van Viktor Liberman, die officieel al met pensioen is, en Jaap van Zweden, die aan het eind van dit seizoen vertrekt en verder werkt aan een dirigentencarrière.

Het Concertgebouworkest wil pas volgende week bekend maken wie Koelmans collega wordt, wanneer de twee concertmeesters officieel worden voorgesteld.

Rudolf Koelman werd in 1959 in Amsterdam geboren en studeerde bij Jan Bor, Herman Krebbers (voormalig concertmeester van het Concertgebouworkest) en Jascha Heifetz. Hij werd destijds, na Jaap van Zweden, tweede op het Oskar Back Jeugdconcours en speelde regelmatig bij de regionale orkesten.

Koelman vertrok zo'n vijftien jaar geleden naar Zwitserland, nadat enkele met veel publiciteit omgeven recitals in het Amsterdamse Concertgebouw artistiek geen succes waren geworden. Hij was in de bijstand beland en ging op de bonnefooi naar Zwitserland, waar hij in Bern op straat ging spelen. “Dat was daar nog helemaal nieuw. Er stond altijd een enorme kring mensen om mij heen en per uur lag er voor 150 gulden schoon in mijn vioolkist”, zei hij enkele jaren geleden in een interview met deze krant. Later werd Koelman leraar aan conservatoria, eerst in Feldkirch, later in Winterthur. Verder gaf hij recitals in enkele Europese landen.

Drie jaar geleden was Koelman voor het eerst sinds tien jaar weer terug in ons land voor een serie optredens met zijn vaste pianist Antoine Oomen, met wie hij ook plaatopnamen maakte.