RATATOUILLE MET KABELJAUW

Smaakpapillen en voedingstabellen willen helaas niet steeds hetzelfde. Dat bleek mij weer eens toen ik naging waarom ratatouille in de Provence zoveel anders - lekkerder - smaakt dan in Nederland. Hier stoven wij de groenten zo'n twintig minuten lang. Dat is goed voor het behoud van vitamines, maar de smaak is er niet mee gediend. De fijnproever wil ratatouille als in de Provence, waar de pan minstens één, maar liever twee uur op het vuur blijft.

Voor 4 personen:

1 ui

2 teentjes knoflook

1 rode en 1 groene paprika

2 aubergines

1-2 courgettes

3 eetlepels olijfolie

2 tomaten

1 takje of mespunt tijm

1 laurierblad

zout, peper

500-600 gram kabeljauwfilet

Pel en snipper de ui en de knoflook. Snijd het vruchtvlees van de paprika's in stukjes. Snijd de aubergines en de courgettes in blokjes van 1 centimeter. Fruit de ui en knoflook twee minuten in de olie. Voeg eerst de paprika toe en dan de blokjes aubergine en courgette. Geregeld omscheppen. Dompel de tomaten tien tellen in kokend water, ontvel ze, snijd het vruchtvlees in blokjes en doe ze samen met de tijm en het laurierblad in de pan. Zout en peper toevoegen. De ratatouille onder een deksel naar eigen voorkeur 20 minuten of langer laten pruttelen. Laat een eventuele overmaat aan vocht verdampen door het deksel te verwijderen en het vuur even hoog te draaien. Breng de ratatouille met zout en peper op smaak. Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Bedek de bodem van een ingevette grote ovenschaal of van vier kleine schaaltjes met de helft van de ratatouille. Leg hierop de vis en bedek deze met de rest van de groenten. Dek de schaaltjes af met aluminiumfolie. Zet het gerecht 20-25 minuten in de oven tot de vis gaar is. Lekker met gekookte aardappelen.

    • Annelène van Eijndhoven