Prospectus bij beursintroductie: Miljoenenstrop voor Endemol bij bankroet Sport7

ROTTERDAM, 28 OKT. Endemol, de tv- en theaterproducent die volgende week naar de beurs gaat, lijdt bij een eventueel bankroet van sportzender Sport7 een maximaal netto verlies van 39 miljoen gulden. Dat blijkt uit het prospectus voor beleggers in het kader van de beursgang van Endemol.

Endemol heeft tot nu toe 21,7 miljoen gulden geïnvesteerd in aandelen van Sport7, de kwakkelende sportzender die afgelopen weekeinde duidelijk maakte dat er grotere problemen met de programmering en de financiering door de kabelmaatschappijen zijn dan tot nu toe was erkend. De investering van Endemol komt overeen met een aandelenbelang van 19,5 procent in Sport7.

Naast de directe investering in aandelen heeft Endemol ook een bankgarantie afgegeven ter waarde van 39 miljoen gulden als zijn deel in de betaling van de uitzendrechten aan de KNVB.

Als de activiteiten van Sport7 worden gestaakt lijdt Endemol een maximaal verlies na betaling van belasting van 39 miljoen gulden, zo blijkt uit het prospectus. Endemol maakte in zijn per 31 juli afgesloten boekjaar 1995/1996 een netto winst van iets meer dan 60 miljoen gulden.

De publicatie van het prospectus is het officiële startsein van de campagne om aandelen van Endemol aande man te brengen. Volgens een woordvoerder van ABN Amro, de bank die de plaatsting van de aandelen leidt, “loopt de belangstelling goed. Het is conform verwachting.” Tot en met donderdag zijn er presentaties voor met name professionele beleggers in binnen- en buitenland. De inschrijving op de aandelen sluit volgende week woensdag.

Het prospectus geeft voor het eerst enig inzicht in de financiële risico's van Endemol bij Sport7. Endemol behoort samen met Philips, ING Bank en KPN tot de kernaandeelhouders van Sport7. ING Bank heeft de KNVB een bankgarantie gegeven voor de betaling van de voetbaluitzendrechten voor maximaal 180 miljoen gulden. De aandeelhouders op hun beurt hebben ING een garantie gegeven die gebaseerd is op hun deel van het aandelenkapitaal.

“Sport7 is in belangrijke mate afhankelijk afhankelijk van inkomsten uit kabelgelden”, zo waarschuwt het prospectus van Endemol. “Sport7 heeft te kampen met grote aanloopverliezen, omder meer omdat met een groot deel van de kabelexploitanten nog geen afspraken zijn gemaakt over de kabelinkomsten.”

Naast deze financiële band als aandeelhouder is Endemol ook bij Sport7 betrokken als leverancier van programma's. Endemol heeft een driejarig produktiecontract met Sport7 voor het maken van een aantal sportprogramma's en de registratie van “bepaalde Nederlandse voetbalwedstrijden”. Dit zogeheten produktievolumecontract ligt overigens nog bij de Europese Commissie voor fiat. Het contract is een van de vier dossiers met de (onder meer) de naam Endemol die in Brussel nog beoordeeld moeten worden.