Nood Schiphol oplossen met platform in zee

SCHIPHOL, 28 OKT.President-directeur Smits van Schiphol meent dat een tweede nationale luchthaven het beste kan worden aangelegd op een eiland in de Noordzee, ter hoogte van IJmuiden. Hij sprak die voorkeur gisteren uit voor de NOS-radio.

Smits voegde er aan toe dat er “haast is geboden” bij de bouw en bepleitte een “speciale wet” om de aanleg te versnellen. Smits herinnerde aan de Deltawet voor het verhogen van de dijken na de watersnood. “We zullen op een onorthodoxe manier te werk moeten gaan om de bouw te realiseren. Er moet wel inspraak zijn, maar die moet kort en goed gestructureerd zijn”, aLdus Smits, wiens onderneming de andere opties voor een tweede luchthaven (de Markerwaard en de Maasvlakte) intern nog “heel serieus” bestudeert.

De aanleg van een tweede luchthaven aan de kust betekent dat de geluidshinder wordt verplaatst. Een woordvoerder van Schiphol zei vanochtend desgevraagd dat in dat geval de Buitenveldertbaan en de Aalsmeerbaan - beide geven veel lawaai - kunnen worden opgeheven. Ze voegde daaraan toe dat “een energie-arme trein, bijvoorbeeld een magneettrein” voor een snelle verbinding kan zorgen tussen IJmuiden en Schiphol, waar zestig procent van de reizigers “transferpassagiers” zijn.

“IJmuiden is dichterbij dan de Markerwaard of de Maasvlakte”, vertelde ze, “dat kan voordelen geven, voor het vervoer van passagiers en vracht. Maar dat betekent niet dat die laatste twee lokaties zijn uitgesloten.”

De woordvoerder zei dat de interne studie naar de opties in februari wordt afgesloten. Op dat tijdstip presenteert het kabinet een keuzenota over de tweede 'nationale' luchthaven. Bij de KLM had men “opgekeken” van de opmerkingen van Tweede-Kamerlid Van Gijzel (PvdA), vanochtend voor de radio. “Hij pleitte voor het verhuizen van heel Schiphol naar een andere plaats in het land. Dat lijkt ons heel onverstandig, gezien de goede infrastructuur die er thans is. Wat we willen is duidelijk: een tweede luchthaven erbij. Want Schiphol is vol, we zitten aan onze grens.”