Israel stelt olieboring Golan uit

TEL AVIV, 28 OKT. Israel heeft voorlopig geen plannen op de Golan-hoogvlakte naar olie te zoeken. Minister van infrastructuur Ariel Sharon heeft dit weekeinde via zijn woordvoerder laten verklaren dat dit voornemen is vervallen.

De krant Haarets meldde vorige week dat premier Benjamin Netanyahu de nationale oliemaatschappij toestemming had gegeven naar olie te zoeken op dit in 1967 op Syrië veroverde gebied. Dat dit plan niet wordt uitgevoerd houdt verband met de naderende privatisering van deze onderneming.

De oliemaatschappij heeft volgens de woordvoerder van minister Sharon inderdaad toestemming om op de Golan-hoogvlakte naar olie te zoeken, maar zal geen nieuwe putten boren. In Jeruzalem wordt niet ontkend dat premier Netanyahu zijn fiat had gegeven aan nieuwe boringen, zoals Haarets had gemeld.

De Israelische stap terug volgt op scherpe kritiek in de officiële Syrische media op Israels voornemen op de Golan-hoogvlakte naar olie te zoeken. Het blad Tishrin omschreef dit plan in een hoofdartikel als een bedreiging van de vrede. Deze krant, die doorgaans het Syrische regeringsstandpunt weergeeft, schreef dat de “regering van Netanyahu opzettelijk de resten van de vredeshoop vernietigt”.

Tishrin waarschuwt Israel voor de gevolgen van deze politiek die de spanning in het Midden-Oosten verder opvoert. Israelische militaire kringen waarschuwen in toenemende mate voor vijandelijkheden tussen Israel en Syrië. Ondanks het voornemen van de regering-Netanyahu het begrotingskort aanzienlijk te verkleinen dringt chef-staf generaal Lipkin-Shahak in de begroting voor 1997 aan op uitbreiding van de defensiebegroting met bijna twee miljard gulden om het leger “op een oorlog voor te bereiden”.