Fokker: EZ en Samsung nog ver uit elkaar

DEN HAAG, 28 OKT. De Nederlandse overheid en het Zuid-Koreaanse Samsung zijn het op zeker vijf punten nog niet eens over de overname van Fokker. Zo wil minister Wijers van Samsung werkgelegenheidsgaranties tot 2005 en afspraken over wat er moet gebeuren als één van de twee partijen het contract verbreekt.

De onderhandelingen dreigen mede hierdoor volgens Samsung-adviseur P. Koster van Coopers & Lybrand “te veel te verzanden in juridische criteria”. “De Nederlandse overheid legt een aantal politieke eisen op tafel, die weinig met bedrijfseconomie te maken hebben”, aldus de corporate finance adviseur van Coopers & Lybrand vanochtend. “Samsung heeft geprobeerd daarnaar te luisteren en mee te denken, maar stuit op grenzen”.

De onderhandelaars van Samsung zijn afgelopen vrijdag teruggekeerd naar Zuid-Korea voor ruggespraak. De Koreanen vragen zich volgens Koster met name af hoe ver zij kunnen gaan op het punt van werkgelegenheidsgaranties. “Geen enkele onderneming kan dat soort garanties tot ver in de volgende eeuw geven”, aldus Koster. Hij verwijst daarbij naar Philips, dat vorige week reorganisaties in Europa aankondigde, terwijl het de produktie in Azië juist wil uitbreiden.

Bovendien spelen bij de onderhandelingen cultuur-psychologische aspecten een rol. Het feit dat Nederland nu al een uitspraak verwacht van wat er moet gebeuren als één van de contractpartijen het contract verbreekt, stuit de Koreanen tegen de borst. “Het gaat de Koreanen vooral om vertrouwen”, zegt Koster. “Dat is een heikel, gevoelig punt, waarvoor in Nederland te weinig oog bestaat”. Minister Wijers zou er volgens Koster goed aan doen om thans “een signaal te geven aan de top van Samsung dat er sprake is van een positieve grondhouding van de nederlandse regering jegens de Zuid-Koreanen.

Het ministerie van Economische Zaken tempert de hooggespannen verwachtingen rondom de mogelijke overname van Fokker door Samsung. Volgens een woordvoerder van het ministerie is er eerder reden voor pessimisme dan voor optimisme. De tijd dringt. De curatoren van het failliete Fokker moeten de grote toeleveranciers van Fokker vóór vrijdag duidelijkheid verschaffen.

Volgens Koster is het probleem dat allerlei commitments worden geëist van Samsung die het bedrijfs-economisch niet kan geven. “Het is een gevoelskwestie”, aldus Koster. “Er moet sprake zijn van wat in het Engels trust wordt genoemd, een vertrouwen in elkaar dat alles geregeld wordt”. Volgens Koster is er in Nederland wél veel oog voor de kosten van een mogelijke overname van Fokker, maar niet voor de baten.