Euro 2000 wordt een kloteboel

Nederland en België zijn ongeschikt voor de organisatie van het Europees voetbalkampioenschap (Euro 2000). Dat vindt de Belgische politie-officier Steven de Smet. De criminoloog schreef samen met journalist Karel Verleyen een boek over voetbalvandalisme. De Smet is bang dat het EK volkomen uit de hand loopt. “Onze landjes zijn veel te klein voor evenementen als deze.”

Waarom zijn Nederland en België ongeschikt als EK-organisator?

Beide landen zijn veel te klein, ze hebben geen landsgrenzen en ze kunnen bijna niet controleren wie het land binnenkomt. Ook zijn er in dezelfde periode feesten georganiseerd in verband met de eeuwwisseling. Waar gaat men al die mensen te logeren leggen? De schrik slaat me om het hart als ik denk aan de korte afstanden tussen de stadions. Het is hier veel te gemakkelijk om massaal van de ene wedstrijd naar de andere te reizen.

Wat vindt u van de voorbereidingen tot nu toe?

Het wordt hoog tijd dat er wat geregeld gaat worden. In België moeten we zelfs nog beginnen aan het verbouwen van de stadions. Het is één chaos hier en de Belgische voetbalbond bewijst keer op keer dat ze niet kan organiseren. Een maand geleden heerste een wanorde bij de interland België-Turkije. De mensen wisten niet waar ze moesten zitten. In december speelt België tegen Nederland. De wedstrijd is helemaal uitverkocht, maar niemand weet waar de kaartjes zijn gebleven. Maar bij jullie schijnt het net zo erg te zijn, hoor. Ik ben één keer naar Ajax-Feyenoord geweest en als ik zie wat daar voor mensen op af komen, houd ik mijn hart vast als die in de verkeerde vakken terechtkomen. Ik ben al door verschillende collega's gebeld die beweren dat het daar 'dezelfde kloteboel is als hier'.

Wat is de oplossing?

Het is een Europees kampioenschap. Laten we het dan ook over verschillende hoofdsteden verspreiden. Op die manier wordt het duurder om van het ene naar het andere stadion te reizen. Ook wordt er meer gevlogen, zodat een betere controle mogelijk is. Organisatorisch moet het mogelijk zijn. Als je kijkt hoe het wereldkampioenschap in Amerika was geregeld... Daar lagen de stadions zo ver uit elkaar dat de supporters elkaar bijna niet konden treffen. Engeland had het voordeel van een eiland. Daar konden ze strenger controleren bij de grens. Ik blijf erbij: onze landjes zijn in deze tijd niet meer geschikt om een evenement als dit te organiseren.