Ernstige kritiek op Belgische justitie

BRUSSEL, 28 OKT. De familie van het vier jaar geleden verdwenen negenjarige Marokkaanse meisje Loubna Ben Aïssa heeft ernstige kritiek geuit op justitie in Brussel. Ze deed dit zaterdag voor de parlementaire commissie die het onderzoek doorlicht naar de zaak van kinderontvoerder Marc Dutroux.

De familie Ben Aïssa getuigde dat nooit een onderzoeksrechter op de verdwijningszaak werd gezet, zodat geen onderzoeksdaden als huiszoekingen en arrestaties konden worden verricht.

Een verdachte moest na 24 uur worden vrijgelaten, zonder dat haren en bloedsporen die in zijn auto waren gevonden werden onderzocht.

De gerechtelijke politie raadde de familie af een advocaat in te schakelen, want dat zou toch geen zin hebben. Pas deze zomer, toen de affaire-Dutroux aan het rollen ging, werd de zaak serieus genomen, aldus de familie Ben Aïssa.

Niet bekend

Kamerleden noemen de verklaringen “onthullend” en “verbijsterend”. Procureur Dejemeppe kwam eerder in het nieuws, na de arrestatie van Annie Bouty, de ex-vrouw van Jean-Michel Nihoul die mede-verdachte is in de zaak van de verdwenen meisjes.

Dejemeppe zou gebeld hebben met justitie in Neufchâteau om voor te stellen Bouty te verbinden met het lichtere onderzoek naar autodiefstal en niet met het onderzoek naar de verdwenen meisjes.

Ook de vader van de vorige zomer door Dutroux ontvoerde Eefje Lambrecks getuigde dit weekeinde voor de parlementaire commissie. Hij deelde niet de striemende kritiek op justitie in Brugge, die eerder werd geuit door de vader van de samen met Eefje ontvoerde An Marchal. Lambrecks zei dat hij goed samenwerkte met de Brugse hoofdcommissaris van gerechtelijke politie.

Wel zei hij dat er de eerste tien dagen na de verdwijning nauwelijks serieus werd gezocht. Lambrecks was ook geschokt over procureur Bourlet van Neufchâteau, die deze zomer publiekelijk de hoop levend hield dat An en Eefje levend zouden worden teruggevonden.

Vandaag werd bekend dat op Sri Lanka een onderzoek loopt tegen een Belgisch reisagent, die een pedofilie-netwerk zou hebben uitgebouwd.

De man zou twee niet-erkende weeshuizen beheren, van waaruit kinderen werden verkocht. De Srilankaanse politie gaat na of er een band is met de bende rond kinderontvoerder Marc Dutroux.