DIE ZEIT

Ook in het Duitse weekblad Die Zeit ruime aandacht voor de 'Rekordkanzler' die nu veertien jaar aan het bewind is. Politiek redacteur Gunter Hofmann werpt de vraag op hoe toch komt dat zo veel Bonner politici en waarnemers zich zo verschrikkelijk in Kohl hebben vergist.

Hij herinnert eraan dat het weekblad 'Der Spiegel' hem in 1979, drie jaar voordat hij Helmut Schmidt zou opvolgen als kanselier, neerzette als politieke mislukkeling ('Kohl kaputt'). Maar dankzij zijn uitzonderlijke politieke intuïtie en bijzondere talent om vertrouwen te wekken, wist Kohl iedereen te overwinnen - “Kohl als de John Wayne (sorry!) van de Duitse politiek” -, te beginnen met zijn politieke rivaal Franz Josef Strauss, die ooit zei: “Kohl zal nooit kanselier worden, hij is totaal ongeschikt”. Hofmann beschrijft Kohl als de kanselier van de osmose, ontvankelijk en dominant tegelijk. Zó dominant, dat niemand meer rept over alternatieven. Aan zijn zijde mocht niemand groot worden, want dan sloeg hij onverbiddelijk terug. Het geheim van Kohls succes? Hij zegt wat anderen denken, en zegt niet wat ze niet willen horen, aldus Hofmann.