dEUS

dEUS. In A Bar, Under The Sea (BMG 8052/524)

De Belgische groep dEUS brak met de debuut-cd Worst Case Scenario (1994) in een keer door in Engeland, België en Nederland. Behalve succes kende de groep ook verschillende personeelswisselingen. Onlangs verscheen de nieuwe cd, In A Bar, Under The Sea, die waarschijlijk mede door de inbreng van andere muzikanten een bijna vernieuwd dEUS laat horen.

In A Bar, Under The Sea is een fantastische plaat geworden. Speels of zwaar, kakofonisch of musicalachtig, ieder nummer heeft een eigen signatuur die met verve wordt uitgewerkt. Als er een gitaar in voor komt, klinkt die als een vuistslag, waar de kermis in klank moet worden gevat, horen we tingeltangelorgeltjes en melancholische strijkers.

Als band stelt dEUS zich ook open voor invloeden uit de dansmuziek. De ritmes in Theme From Turnpike en Fell Of The Floor, Man zijn ontleend aan jungle en triphop. De manier waarop deze ritmes verwerkt zijn in de muziek klinkt volstrekt organisch; de door electronica gegenereerde roffels voegen zich mooi naar Tom Barmans schorre stem, de priegelende violen op de achtergrond en de soms bruuske koorzang.

Bovendien staan er op de nieuwe cd ook een paar 'lieve' liedjes. Bijna gezellig klinkt het door warme orgelklanken voortgestuwde Little Arithmetics, waarin Barman zich een perfecte vocale charmeur toont.

    • Hester Carvalho