BUSINESS WEEK

Gevraagd: een etnische Chinees, burger van Hong Kong, die na het vertrek van de Britten leiding kan geven aan het bestuur van de stadstaat. Moet pro-democratisch en pro-communistisch zijn. Respect voor de beginselen van een rechtsstaat is wezenlijk, maar vermogen om te buigen met de nieuwe wind is vereist.

Dient een kapitalistische maatschappij te besturen met inachtneming van de regels van een bankroete socialistische bureaucratie. Taalbeheersing: Engels, Cantonees en Mandarijns. Wonderdoeners genieten de voorkeur.

Business Week opent zijn omslagverhaal met deze denkbeeldige advertentie voor een moeilijk vervulbare vacature: de plaats die vrijkomt als Chris Patten, de laatste Britse gouverneur van Hong Kong, op 1 juli 1997 zijn ambt neerlegt en de kolonie terugkeert in de Chinese moederschoot. Het wordt misschien wel de lastigste baan in Azië. Pattens opvolger, schrijft het blad, moet straks onder Chinees oppergezag één van 's werelds rijkste steden besturen. Cynische waarnemers verwachten dat de nieuwe man of vrouw een Chinese marionet wordt, maar zo'n vaart zal het niet lopen. Peking vreest een catastrofale exodus en wil de wereld laten zien dat China heel wel in staat is de welvaart van Hong Kong verder te verhogen en niet te vernietigen. De keuze van Peking, meent Business Week, zal vallen op een kandidaat die plaatselijke populariteit paart aan goede banden met de Chinese leiding.