Beurs wacht op cijfers over derde kwartaal

AMSTERDAM, 28 OKT. Dunne omzetten gecombineerd met relatief grote koersverschuivingen kenmerkten vanmorgen de stemming op de Amsterdamse effectenbeurs. Beleggers hielden hun kruit droog met het oog op de komende stroom derde-kwartaalcijfers.

AMSTERDAM De Amsterdam EOE-index behaalde een maximale plus van één punt. Rond het middaguur resteerde een winstje van 0,46 op 590,64.

Handelaren spraken van een matige start. “De markt is zoekende. Het gaat niet slecht, maar ook niet goed”, aldus een commissionair. “Het wachten is op nieuwe derde-kwartaalcijfers”.

Morgen is het de beurt aan DSM. Analisten gaan ervan uit dat het chemieconcern een iets lager resultaat zal rapporteren dan in de overeenkomstige periode vorig jaar. Niettemin dreven koopjesjagers de koers negen dubbeltjes omhoog naar 168 gulden. Akzo, dat een omvangrijke schadeclaim tegemoet kan zien van het Eindhovense bedrijf Chip Market, bleef met een stijging van dertig cent op 217,90 gulden enigszins achter.

Met nog meer spanning wachten beleggers op de resultaten van Koninklijke Olie. De Koninklijke/Shell Groep publiceert donderdag cijfers over het derde kwartaal. Volgens een handelaar zijn de voortekenen goed. Hij wees op de resultaten van de Amerikaanse dochter Shell Oil, die het hoogste kwartaalresultaat in de geschiedenis rapporteerde. Aandelen Koninklijke Olie stegen 1,60 gulden naar 289,20 gulden.

Ook kijken de financiële markten vol verwachting uit naar de publicatie van de Amerikaanse werkloosheidscijfers op vrijdag. Die moeten een eerste indicatie geven van het verloop van de conjunctuur in het land in de maand oktober.

Het Damrak was niet de enige Europese beurs met hogere koersen. Ook in Frankfurt, Londen en Parijs gingen de aandelen vanmorgen omhoog. De obligatiemarkt vormde echter een duidelijke dissonant. In reactie op het aantrekken van de korte rente gingen de koersen van de meest courante staatsleningen gemiddeld twee dubbeltjes omlaag.

Op de lokale markt was Multihouse uit de gratie. Het automatiseringsfonds uit Gouda verloor twee kwartjes op 4,20 gulden in reactie op het nieuws dat een negental Nederlandse nutsbedrijven niets meer ziet in het klanteninformatiesysteem Numis-2000. In dit slepende project heeft het bedrijf naar schatting zo'n 10 miljoen gulden geïnvesteerd.

TOKIO De effectenbeurs in Tokio sloot hoger na vijf achtereenvolgende dagen met koersverliezen. De Nikkei-index steeg met 145,44 punten (0,7 procent) tot 20.885,41. De koersdaling van de yen tegenover de dollar leidde tot aankopen van fondsen die op de export zijn gericht. De omzet kwam uit op slechts 200 miljoen aandelen.

De koers van de dollar tegenover de Japanse yen is vanmorgen gestegen tot het hoogste peil in 2,5 jaar. Ten opzichte van de gulden en de Duitse mark liet de dollar nauwelijks beweging zien. Op de valutamarkt in Tokio bereikte de dollarkoers een hoogste peil van 113,96 yen. Bij het begin van de handel in Europa was de koers iets teruggezakt tot 113,85 yen, maar dat was toch nog duidelijk hoger dan de slotkoers van 113,35 yen van afgelopen vrijdag. (ANP)