Ballonnen om de kater te verdrijven

AMSTERDAM, 28 OKT. Campagneleider Wijnand Duyvendak blikt tegen half twee 's middags omhoog naar de duizenden ballonnen en kan enige woorden van voldoening toch niet onderdrukken. “Het is een waardige vervanging”, zegt hij. “Het spoelt de kater wel een beetje weg.”

Afgelopen vrijdag bekrachtigde de Haarlemse rechtbank het verbod van burgemeester J. van Houwelingen van Haarlemmermeer op het zogenoemde 'balonnenprotest'. Milieudefensie wilde buiten op het terrein van Schiphol vijfduizend ballonnen met zilverpapier oplaten uit protest tegen het toenemend vliegverkeer. Van Houwelingen achtte de actie echter te gevaarlijk voor zowel het vliegverkeer als voor de omwonenden. De ministers Sorgdrager (Justitie), Jorritsma (Verkeer) en Dijkstal (Binnenlandse Zaken) verklaarden het vliegverkeer niet stil te willen leggen voor de actie.

Milieudefensie verplaatste daarop de actie naar binnen. Na het middaguur wordt Vertrekhal 1 gevuld met geluiden: helium sist, betogers scanderen leuzen en de drumband Brotherhood trommelt de voeten van de vloer.

Kort na enen hebben honderden mensen zich over de enorme ruimte verspreid. Als een woordvoerder van Milieudefensie het langverwachte sein geeft, stijgen de vijfduizend ballonnen - begeleid door een luid gejuich - op uit de mensenmassa. “Heel indrukwekkend. Prachtig”, zegt Duyvendak in een rustig hoekje. “De komende maanden zullen we ons vastbijten in de strijd tegen een tweede nationale luchthaven. We zullen andere maatschappelijke groeperingen oproepen om mee te vechten.” Dan, als hij nog eenmaal naar boven blikt, sluipt er toch een beetje teleurstelling in zijn stem. “Het was toch wel mooi geweest, zeg. Als we dat vliegverkeer voor een paar uur hadden stilgelegd.”