Arbiter Luyten helpt Feyenoord aan zege

ROTTERDAM, 28 OKT. Feyenoord heeft over geluk niet te klagen in de voetbalcompetitie. De Rotterdamse club kreeg zaterdagavond tegen FC Utrecht vlak voor tijd een strafschop cadeau van arbiter Luyten. De Utrechter De Jong maakte aangeschoten hands. Ronald Koeman benutte de penalty en zorgde voor de 2-1 overwinning. Feyenoord blijft op een punt achterstand van koploper PSV.

Boosdoener Luyten werd na afloop belaagd door de Utrechtse spelers. De trainers Spelbos en Wouters gaven de scheidsrechter een hatelijk applausje en een flinke tirade. “Een genante vertoning”, sprak Spelbos. “Het heeft geen zin om na deze wedstrijd over voetbaltechnische zaken te praten. Als je op zo'n tijdstip nog een strafschop durft te geven voor deze vermeende overtreding, kun je er heel weinig van.”

De woede bij FC Utrecht was des te groter omdat Luyten luttele minuten eerder een handsbal van de Feyenoorder Graff door de vingers had gezien. De commotie in de slotfase volgde op een oervervelend begin van de wedstrijd. In de eerste helft gebeurde er niets in de Kuip. Na rust kreeg Feyenoord een paar aardige kansen. Henk Vos opende de score en haalde zijn gram op het Rotterdamse legioen, dat hem wederom als zondebok voor het matte spel had aangewezen. Invaller Van Nieuwkerk maakte binnen een minuut gelijk, waarna Koeman voor de onterechte Rotterdamse zege zorgde.

Feyenoord speelt morgen de return van het UEFA-Cupduel tegen het Spaanse Espanyol. De club van trainer Haan verdedigt een 3-0 voorsprong. Feyenoord moet het wellicht stellen zonder keeper De Goey, die tegen FC Utrecht een knieblessure opliep. De Poolse reserve-doelman Dudek is zijn eventuele vervanger. De geschorste Koeman en de geblesseerde Van Gastel ontbreken zeker.

De Graafschap won met 2-0 van Fortuna Sittard en bleef derde op de ranglijst. De Nigeriaanse invaller Taiwo opende in de slotfase de score. Twee minuten voor het eindsignaal zorgde Viscaal met een subtiele voetbeweging voor de eindstand. De trainerswissel bij RKC levert vooralsnog geen punten op. In zijn eerste thuiswedstrijd verloor de nieuwe coach Jacobs met 3-0 van Heerenveen.