Actimel-yoghurt van Nederlandse markt

ROTTERDAM, 28 OKT. Danone Nederland in Tiel stopt met de verkoop van cholesterolverlagende yoghurt in Nederland. De markt daarvoor valt tegen, aldus de onderneming die haar produkten in België produceert. Concurrent Mona is juist tevreden over de verkoop van zijn cholesterolverlagende yoghurt.

In februari van dit jaar brachten Danone en Mona (Campina Melkunie) tegelijk een yoghurtsoort op de markt die 'paste in een cholesterolverlagend dieet' (Danone's Actimel Cholesterol Control) of 'bijdroeg aan een verantwoord cholesterolgehalte' (Mona's Fysiq). De yoghurts danken die eigenschap aan een combinatie van een speciale bacterie en een bijzondere suiker. Elk afzonderlijk hadden die toevoegingen in buitenlandse testen een bescheiden effect gesorteerd.

De reclame-uitingen van Danone en Mona vielen niet goed bij Unilever die via de Bond van margarinefabrikanten liet weten de claims te zullen onderzoeken. Het gunstige effect zou niet bewezen zijn. De Hoofdinspectie Gezondheidsbescherming meende dat de claims in strijd waren met de Warenwet die verbiedt aan voedsel eigenschappen toe te schrijven 'inzake het voorkomen van een ziekte'. In dit geval: hart- en vaatziekten.

Voorlopig haalt Danone haar cholesterolverlagende yoghurt alleen van de markt in Nederland. Daar zou de belangstelling voor dit soort produkten, ook voor die van de concurrent, zienderogen afnemen. Maar Mona is juist tevreden over de verkoop van Fysiq, al is het succes van de introductieperiode in maart (toen maar de helft van de prijs gevraagd werd) nooit teruggekeerd. Na een half jaar heeft 16 procent van de huishoudens Fysiq wel eens geprobeerd, de helft daarvan 'blijft hangen', aldus directeur R. Steetskamp. “We hebben nu een Fysiq-omzet van 20 miljoen gulden op jaarbasis. Ons marktaandeel in deze yoghurts is 90 procent, Danone heeft het gewoon niet gered.”