Wantrouw de buiten(spel)kans

Een Rotterdamse lezer ontving van een zich onafhankelijk noemende adviseuse een brief, met de aanhef risicovrije beleggingen, waarin deze passage staat: “Steeds vaker vindt u in uw brievenbus aanbiedingen over interessante beleggingsvormen. Ik weet maar al te goed dat het hierbij uitsluitend gaat om beleggingen met veel te weinig rendement of met extra hoge risico's.

Alleen het bedrijf waar u die belegging afsluit verdient er echt aan. Ons is er alles aan gelegen dat u de grootste winst maakt en geen onnodige risico's neemt. U dient minstens een rendement van 10 procent te maken! Liefst een beetje meer. Ik weet dat dit geen probleem is!!'' Iedereen die klaagt over de lage spaarrente en daarom snel aandelen wil kopen, voelt na het lezen van de boodschap even een behaaglijke warmte door zich heen trekken, een financiële opvlieger. De Rotterdammer, volgens eigen zeggen nuchter en vast in de geldleer, begon te twijfelen over deze buitenkans 'Dat gepiel met rendementjes van 10 procent tot 15 procent als je 60 procent in twee weken kan krijgen' en belde de raadsvrouwe.

Hij bofte, want de volgende middag zou ze in een Utrechts hotel voor een door haar streng geselecteerde groep genodigden alles uit de doeken doen. Of hij zijn paspoort en bankafschrift met een minimaal saldo van 100.000 dollar mee wilde nemen. Zij gaf hem telefonisch vast een voorproefje.

Achter het plan zit een Duitse vermogensbeheerder. “Zoals u weet mogen vermogensbeheerders niet risicovol beleggen. Alles is afgedekt door de garanties van de 25 grootste banken van de G7, zoals de Duitse Bank, Barclays en een Nederlandse bank. Die garantie is logisch, het gaat om projectfinancieringen van de G7-staten.”

De geselecteerde hield het hoofd koel en vroeg of hij het verhaal kon controleren bij een bank. Nee, dat had geen zin: “De banken zullen niet toegeven dat er zo'n lucratief circuit bestaat, dan geven ze immers toe hun klanten altijd af te schepen met magere rendementen. Begrijpt u wel?”

Of controleren bij een oud-deelnemer die een ton in dollars had gestort en na een paar weken 160.000 dollar terugkreeg? “Helaas. Dat komt door de Wet op de Derdenbescherming, die moeten we respecteren. Vindt u niet?” Een brochure dan, of een folder? “Ook niet, want deze projecten wisselen zo snel dat er geen tijd is om ze te documenteren. Begrijpt u wel?” Wèl mocht de uitverkoren lezer in een gesprek onder vier ogen enkele documenten inzien en toetreden tot de groep. Hij moest snel reageren. Ook wilde mevrouw graag, buiten het voorstel om, meneers beleggingen wel eens op zijn wensen afstemmen.

Is dit eerlijk spel? Nee. Het stinkt aan alle kanten en wordt gespeeld door ervaren, brutale, gewetenloze mensen die behoedzaam opereren in kringen van vage kennissen en kennissen van die kennissen.

Wie zo'n voorstel in handen krijgt en zijn portemonnee voelt kriebelen, moet weten dat het hoogste rendement op guldens, zonder risico, op circa 6,6 procent (belastbaar) per jaar ligt.

Dat maak je op de staatslening die in 2023 aflost. Zie de kolom eff rend in het koersoverzicht Staatsleningen Nederland. Wie meer wil maken, moet (iets) meer risico nemen. Daar is niets op tegen, maar je moet van te voren precies weten waar je aan toe bent. Daar zwijgt de onafhankelijke adviseuse over.

Haar eerste doel is om een potentiële klant naar Utrecht te lokken. Daar heeft ze haar vallen uitgezet. Hoe werken die? Een nieuwsgierige bezoeker raakt bij de koffie in geprek met een innemende man of vrouw (een handlanger, mogelijk naaste familie) die beweert voor de derde keer mee te doen en wijst op een (willekeurige) nieuwe, dure auto op de parkeerplaats voor het hotel: “Daarom doe ik wéér mee, en ik hoef niet meer te werken, begrijpt u wel?” Zo verleiden enkele organisatoren van kettingbrieven ook hun nieuwe deelnemers.

Mensen geloven dat. Ze mogen documenten (in het Duits) inzien. Er staan handlangers op die zogenaamd kritische vragen stellen en een bevredigend antwoord krijgen. Vergeet niet dat mevrouw voor iedere nieuwe klant mogelijk 5 procent provisie (5.000 dollar) ontvangt. Twaalf van die klanten en ze verdient ook 60.000 dollar, maar zonder risico's te nemen. Je kan dus beter een plan organiseren dan er zelf aan meedoen.

Is die 60 procent rendement in twee weken fantasie? Nee, gewoon geluk. Het is een prijs die elke dag kan vallen, maar je weet het nooit zeker.

Neem de opties Philips. Dinsdagavond sloot de put november uitoefenprijs 57,50 op 1,70 (aandeel 59,00). In de loop van woensdag daalde de koers naar 56,60. De put steeg daarom naar 2,50. Voor de koper (op 1,70) een bruto rendement (zonder aftrek van kosten) van 47 procent in één dag. Hij had dit rendement verder op kunnen schroeven door woensdag die puts te verkopen en de call november 60 voor 0,90 te kopen. Die call deed vrijdag circa 2,30 (aandeel 61,10), een winst van 150 procent. Zo maak je in drie dagen bijna 200 procent bruto.

Zo bereken je achteraf fantastische rendementen, net als de verkopers van fantastische buitenkansen.