'Veilig' fonds vindt bange beleggers

Wie hoogtevrees heeft, maar toch wil vliegen, slikt een asperientje. Voor wie het angstzweet uitbreekt bij de koersrecords op de effectenbeurs, en toch wil beleggen, heeft de financiële wereld iets nieuws bedacht: een beleggingsfonds dat koerswinsten vasthoudt, ook als de beurs daarna zakt als een baksteen.

In de wandeling heten de fondsen click fondsen, een naam die overgenomen is van het fonds dat de Generale Bank Nederland enkele maanden geleden lanceerde. En die heeft de term weer uit België, waar zulke fondsen al een jaartje bestaan, vertelt drs. P. Veldhuisen, directeur beleggingsfondsen van Generale Bank. Enige weken geleden volgde Robeco met een vergelijkbaar fonds.

Beleggers stonden te popelen van belangstelling. Zij staken 97 miljoen gulden in het fonds van Generale Bank en meer dan 500 miljoen gulden in het GarantFund van Robeco, die nauw samenwerkt met de Rabobank, de grootste Nederlandse bank voor particulieren. Robeco en Generale Bank verwachten de komende tijd meer van zulke fondsen te lanceren.

Echte innovaties zijn de fondsen niet. De combinatie van zekerheid en koerswinst is door de jaren heen te verleidelijk geweest voor de financiële sector om niet eens te proberen. Vorig jaar lanceerde Bank Bangert Pontier al iets vergelijkbaars (Escape, goed voor 120 miljoen gulden). De fiscale behandeling bleek een twistappel, die de lancering van click fondsen ophield. Het principe van de fondsen van Generale Bank en Robeco is gelijk, alleen de uitwerking is anders. Beide fondsen zorgen ervoor dat de behaalde koerswinsten op de beleggingen worden veilig gesteld, dat is de zogenaamde click. Veldhuisen: “Het fonds is gericht op klanten die twijfelen tussen sparen en beleggen.”

Op termijn levert een belegging in aandelen een superieur rendement, maar dat gaat gepaard met koerspieken en -dalen. “Stijgende koersen vindt niemand erg, maar aan een koersval hebben beleggers een broertje dood.” De spaarmarkt heeft een omvang van zo'n 250 miljard gulden, de markt voor beleggingsfondsen stagneert. “De groei is eruit bij de actief beheerde fondsen, de toekomst is voor specialiteiten, zoals click fondsen.”

De specialiteit van het fonds, de click, is gebaseerd op het gebruik van maatwerkopties, waarover beide fondsen in hun verkoopprospecti niets zeggen. Duidelijk is wel dat de fondsen deze opties kopen bij de bank die achter hen staat. De click is de verzekeringspremie tegen slechte beurstijden.

Het fonds van de Generale Bank heeft twee click-punten: één bij 25 procent koerswinst en één bij 50 procent, Robeco doet het wat vaker: bij 10, 20, 30, 40 en 50 procent. De Generale Bank heeft op basis van historisch cijfermateriaal berekend dat er 64,5 procent kans in een vijf jaarsperiode is dat de beursindex 50 procent stijgt, zo zegt Veldhuisen. Daarom zijn minder clicks ingebouwd dan Robeco heeft.

Er is nog een ander verschil dat fiscale gevolgen heeft: het Generale Bank fonds belegt rechtstreeks in de aandelen die samen de beursindex vormen, de graadmeter van de stemming op de aandelenmarkt. Het Robeco-fonds belegt in opties op deze index. De belegger bij de Generale Bank moet rekening houden met uitgekeerde dividenden.

Een opmerkelijke overeenkomst tussen de fondsen is de illustratie die in de marketing-campagne wordt gebruikt: een grafiekje met de stijgende lijn van de beursindex sinds 1983. Dat de tien jaar daaraan voorafgaand een ramp waren voor aandelenbeleggers blijft buiten beschouwing. Veldhuisen:“De grafiek is gebruikt omdat de AEX-beursindex in 1983 is gestart. Voor de becijfering van de kans op een koersstijging van 25 procent en 50 procent hebben wij wel statistische reeksen vanaf 1973 gebruikt.”