Tsjernomyrdin erkent fouten bij de fiscus

MOSKOU, 26 OKT. De Russische premier Tsjernomyrdin vindt het terecht dat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) weigert de maandelijkse tranche van het driejarig krediet van ruim 10 miljard dollar uit te keren. Eerst moet Moskou de belastinginkomsten vergroten, vindt het IMF.

De Russische regering zou in oktober 340 miljoen dollar krijgen. De uitbetaling hiervan is gisteren opgeschort tot volgende maand nu blijkt dat de Russische belastinginkomsten, vooral door grootscheepse belastingontduiking, zwaar tegenvallen.

De belastingschuld vormt een van de grootste problemen van de Russische economie. Minister van financiën Aleksandr Livsjits zei deze week dat de federale autoriteiten in de eerste negen maanden van dit jaar slechts 71,3 procent van de verwachte belastingsom hebben kunnen innen. Dit scheelt de regering een slordige 13 miljoen dollar aan inkomsten.

De overheid houdt het begrotingstekort voorlopig in de hand door te bezuinigen op zaken als onderwijs en gezondheidszorg. Door de tegenvallende belastinginkomsten kan de overheid niet op tijd pensioengelden en ambtenarensalarissen uitbetalen. De regering heeft inmiddels een noodcomité opgericht dat toezicht moet houden op de belastinginning.

“De weigering van het IMF betekent een slechte beurt voor iedereen en met name voor de regering”, zo zei Tsjernomyrdin aan het einde van een conferentie in Moskou over samenwerking tussen de landen rond de Zwarte Zee. “Rusland voldoet aan al zijn verplichtingen tegenover het IMF, behalve aan de inning van belastingen”, erkende hij.

Het IMF had in maart van dit jaar een recordlening van ruim 10 miljard dollar toegekend. Deze wordt in maandelijkse termijnen uitgekeerd, gespreid over drie jaar. Een voorwaarde die het IMF verbond aan de lening was dat Moskou een economisch liberaliseringsprogramma op zou zetten.

Over de fiscale maatregelen zei premier Tsjernomyrdin vanmorgen: “We nemen maatregelen die niet eenvoudig zijn en deze treffen iedereen, niemand uitgezonderd. Ik hoop dat we onze beloften kunnen houden, daartoe zijn we verplicht, het is in ons eigen belang.”

Al eerder, in juli, hield het IMF de maandelijkse uitkering aan Moskou in. Nadat de Russische regering maatregelen aankondigde om meer inkomsten binnen te halen, gaf het IMF de miljoenen alsnog vrij.

Een van de bedrijven die achterloopt met het betalen van belasting is Gazprom. Het bedrijf, veruit de grootste gasproducent ter wereld, heeft een betalingsachterstand van 5 miljard gulden. Het bedrijf wordt echter niet aangepakt door het noodcomité: premier Tsjernomyrdin behoort tot de oprichters van het bedrijf en prominenten als de president van de Centrale Bank hebben bij Gazprom gewerkt.

(AP, AFP)