Sport7 niet 'nachtblind' voor kritiek

Sport7 ligt al vanaf de eerste uitzending onder vuur. Slechte kijkcijfers en veel klachten over de kwaliteit. Presentator Hans Kraaij jr. heeft al een 'dip' moeten overwinnen. Een kijkje achter de schermen.

HILVERSUM, 26 OKT. “We kregen met een moker op onze kop en gingen daarna nog Sinterklaas spelen ook.” Sport7-presentator en oud-voetballer Hans Kraaij junior drinkt nog even een pilsje in zijn eigen Sportcafé en heeft het over de uitgebreide uitzendrechten die het nieuwe sportkanaal heeft 'weggegeven' aan Studio Sport van de NOS.

Volgens velen zijn die 'sublicenties' de nagel aan de doodskist van de nieuwe zender, die al vóór de daadwerkelijke start werd overladen met hevige kritiek. KNVB-voorzitter Staatsen, een van de initiatiefnemers van Sport7, klaagde deze week nog over de verbrokkeling van het voetbal op televisie. En Sport7 laat juristen momenteel uitzoeken of er nog valt te tornen aan het contract met de NOS. Kraaij: “Staatsen heeft gelijk. We moeten stoppen met het weggeven van die beelden.”

De dagelijkse live-uitzending van het programma Sportcafé dat Kraaij presenteert, zit er weer op. In zijn eigen joviale stijl heeft Kraaij achtereenvolgens Helmond Sport-trainer Coolen, wielrenner Van der Poel en “het fenomeen uit Twente”, voetballer Folkert Velten, ondervraagd. De laatste is een bijzonder mens, want de veelscorende spits van Heracles speelt uit principe niet op zondag. “Goed dat er nog mensen zijn met principes”, zegt Kraaij. “Dat vind ik een applaus waard.” Het publiek reageert enthousiast. Daar hebben ze tevoren, onder leiding van producer Marres, op kunnen oefenen.

De uitzending is geslaagd, ook voor de drie lonkende tienermeisjes die aan de bar hangen en die aan het einde van de uitzending eindelijk in beeld komen. Dat is vlak na het korte filmpje van Velten in zijn eigen stal waar een ram een schaap bespringt. Kraaij flapt het er uit: “Een hattrick!” Flauw? “Moet je luisteren, ik vind het heel belangrijk om na afloop alle bezoekers nog even de hand te drukken. Dan vraag ik wat men het leukste vond. En dan hoor je dus heel veel mensen zeggen: 'die schapen'.”

De kijkcijfers van Sportcafé vallen echter erg tegen. Achteraf blijken die avond 40.000 mensen te hebben gekeken, een marktaandeel van één procent. Dat is precies het gemiddelde van de afgelopen vier weken, zelfs 5.000 kijkers onder de quiz 'Aanvalluh' van Frank Masmeijer. Eindredacteur Sentrop erkent dat het programma slecht wordt bekeken: “Het is ook een erg moeilijk tijdstip. Televisie is tussen 6 en 7 van kinderen en vrouwen, met Sesamstraat en de Vijf Uur-show. Het enige dat wij kunnen zeggen is dat het programma steeds beter wordt. Maar je kunt je afvragen of Nederland al aan een dergelijk programma toe is.”

Elders in het imposante Hilversumse Mediapark, vlak bij de studio waar Sportcafé maar ook het Sport7 Nieuws, De Tafel van Zeven, Voetbal7 en Topsport7 worden opgenomen, is de redactiezaal van Endemol Sports inmiddels volgestroomd. Endemol is aandeelhouder van Sport7 en heeft een driejarig contract voor de levering van de meeste sportprogramma's. In minder dan een jaar hebben Joop van den Ende en John de Mol uit het niets een sportdivisie met 150 medewerkers uit de grond gestampt.

De gloednieuwe bureaus met de modernste computerapparatuur stralen de bezoeker tegemoet. Zelfs voor de RTL-coryfeeën Barend en Van Dorp die binnenkort bij Sport7 hun opwachting maken, zijn de ruimte en bijbehorende benodigdheden al gereserveerd. Probleem is vooralsnog, vertelt een eindredacteur, dat velen nog moeten leren met de apparatuur om te gaan. “Ja, dat merk je ook”, grapt een ander. “Als je iemand moet hebben, hoor je steeds dat ie er niet is. Op cursus.”

Jos Kuijer, hoofd eindredactie van Endemol Sports, is tevreden. “Menselijkerwijs wel ja, na acht weken”. Hij zit in een appart kantoor en is de man die wekelijks aan de Sport7-directie voorstelt welke samenvattingen het concurrerende Studio Sport mag hebben. De recente opwinding over de sublicenties vindt Kuijer zwaar overdreven: “Vroeger had Studio Sport ook niet alle samenvattingen, toen hoorde je daar niemand over. We hebben een prachtig voetbalaanbod, maar soms missen we een topper. Op avonden met veel voetbal schieten de kijkcijfers inderdaad omhoog. Afgelopen zondag met PSV-Feyenoord haalde Sport7 een marktaandeel van 38 procent.

Terug op de redactievloer snelt de jonge, aankomende anchorman Genee van Sport7 voorbij. Hij presenteert Voetbal7, maar is vandaag alleen op de redactie om commentaar in te spreken bij flitsen buitenlands voetbal die 's avonds worden uitgezonden. Dat gebeurt bij gebrek aan een 'inspreekhokje' in een regieruimte. Met flair roept Genee in een microfoon wat hij op een monitor ziet. Spannend Brits voetbal, maar bij de laatste wedstrijd blijken de camera's of de regie de winnende treffer van Tottenham Hotspur niet te hebben vastgelegd, omdat de slowmotion van het vorige doelpunt nog te zien is. Genee improviseert. Achteraf komt de twijfel: “Misschien moeten we die laatste wedstrijd maar helemaal schrappen. We moeten extra voorzichtig zijn. Je krijgt meteen kritiek van: 'zie je wel, dat Sport7 mist weer een doelpunt'. Terwijl deze beelden gewoon van ITV zijn gekocht.”

Die felle kritiek op de kwaliteit van Sport7 is de medewerkers niet in de koude kleren gaan zitten. Kraaij heeft een paar weken geleden “een enorme dip” gehad. Bijna had hij het bijltje erbij neergegooid. “Natuurlijk doet die kritiek je wat. Gedeeltelijk is die ook terecht, want je bent nachtblind als je zegt dat die alleen komt van die vervelende journalisten. Alle mensen die op tv komen zijn ijdel en willen dat hun ijdelheid wordt gestreeld. Maar ik voel me nu happy en probeer het elke dag weer beter te doen.”

Kraaij vertelt over het afscheid van interim-directeur Hendriks, eerder deze maand. In Sportcafé mocht Kraay hem in aanwezigheid van alle medewerkers kritische vragen stellen. “Ik zei: we geloven het niet meer, we knijpen hem, zijn we er over drie maanden nog? Weet je, dat zijn de dingen die de mensen zich hier afvragen. Hendriks gaf gewoon hele reële antwoorden.”

Dan haalt junior zijn vader aan die commentator is bij Studio Sport: “Die ouwe Kraaij heeft nog gezegd: Ga naar Sport7, dat is de zender van de toekomst.”

    • Jaco Alberts