SPINAZIESPÄTZLE

Nog een spätzlerecept met dank aan Frau Brommer. (Zie het recept van 21 oktober op deze pagina.)

Voor zes tot acht personen:

500 gram bloem

1 eetlepel zout

4 tot 5 grote eieren

200 gram diepvries spinazie, ontdooid

zachte boter om een ovenschaal in te vetten

Breng een ruime pan water (of bouillon) aan de kook. Doe de bloem, het zout en 4 van de eieren in een grote kom of in een keukenmachine met een deeghaak. Klop dit met behulp van een elektrische handmixer met deeghaken tot een glad geheel. U kunt het mengsel ook met een pollepel in circa tien minuten kloppen tot een glad beslag. Voeg de spinazie toe en klop tot een glad mengsel. Het beslag moet de consistentie van een slap brooddeeg hebben. Klop er zonodig het vijfde ei door. Schep zoveel spätzledeeg in een spätzlepers tot die bijna halfvol is en pers uit boven het kokende water of de bouillon. Laat circa 1 minuut koken onder af en toe roeren. Schep de gare spätzle met een schuimspaan uit en doe in een grote kom. Kook de rest van de spätzle op dezelfde manier. Vet een grote of twee middelgrote ovenschalen royaal in met zachte boter en doe er de spätzle in. Dek af met aluminiumfolie en zet even weg.

50 gram boter

1 middelgrote ui, gesnipperd

250 gram champignons of paddestoelen, in plakken

zout en versgemalen peper

2 deciliter slagroom

circa 150 gram geraspte kaas

Verhit de boter in een koekenpan en fruit er de ui in gaar. Voeg de champignons toe en bak deze tot ze gaar zijn. Breng op smaak met zout en peper. Giet er de slagroom over en laat een paar minuten koken. De room moet dun blijven. Giet de champignonsaus over de spätzle en bestrooi met de geraspte kaas. Zet circa 15 minuten zonder folie in een op 200 graden Celsius voorverwarmde oven.