Siemerink bereikt halve finale Stuttgart na zege op Ivanisevic

ROTTERDAM, 26 OKT. Jan Siemerink heeft zich geplaatst voor de halve finale van het tennistoernooi in Stuttgart. Na zijn overwinning op Jevgeni Kafelnikov versloeg hij gisteren Goran Ivanisevic in twee sets: 6-3 en 7-6. Vandaag neemt Siemerink het in de halve eindstrijd op tegen Pete Sampras, de Amerikaanse nummer één van de wereld. De andere halve finale op het tapijt in Duitsland gaat tussen Sampras' landgenoot Michael Chang en publieksfavoriet Boris Becker.

Siemerink-Ivanisevic was een duel tussen twee begenadigde linkshandige spelers. De Kroaat, nummer vijf van de wereld en de plaatsingslijst in Stuttgart, kwam in de beginfase geen moment in zijn spel. Siemerink, momenteel de nummer 26 van de wereld, won met 6-3. In de tweede set keek hij tegen een 3-1 achterstand aan. Ivanisevic slaagde er echter niet in de voordelige marge te verzilveren. De Nederlander brak terug en sloeg vervolgens in de tiebreak toe.

In de beslissende game bleek Siemerink, onlangs verliezend finalist in Wenen, opnieuw uiterst koelbloedig. Tegen Kafelnikov maakte hij bij een grote achterstand in de tiebreak zes punten op rij, Ivanisevic kreeg slechts vier punten achter zijn naam. Voor Siemerink is het de tweede keer dat hij in Stuttgart de halve finale bereikt. Eerder stond hij in 1991 in de halve eindstrijd. “Dit is toch een speciaal moment voor me. Ik ben in vorm, speel gewoon goed”, zei Siemerink.

Sampras is de volgende tegenstander van de Nederlander. De Amerikaan speelde gisteren een vreemde eerste set tegen landgenoot Andre Agassi, met zeven servicebreaks. Nadat Sampras de eerste reeks met 6-4 had gewonnen, was het verzet van Agassi gebroken. In de tweede set wist de olympisch kampioen pas bij een 5-0 achterstand zijn service te benutten. Sampras won met 6-1. “Ik weet niet wat er aan de hand was, maar alles ging in de tweede set perfect. André was volledig uit de wedstrijd.”

De andere halve finale gaat tussen Chang en Becker. Chang, nummer twee van de plaatsingslijst, won met 6-4 en 6-3 van Marcelo Rios, in de derde ronde de bedwinger van Richard Krajicek. Door de nederlaag verspeelde de Chileen zo goed als zeker de kans op deelname aan de ATP-finale in Hannover. Becker ondervond gisteren voor eigen publiek weinig tegenstand van de Zweed Magnus Gustafsson: 6-2 en 6-2.

In het dubbelspel namen Paul Haarhuis en Jacco Eltingh revanche op Mark Woodforde en Todd Woodbridge voor het verlies in de finale van de US Open. Het Nederlandse duo won het duel in de kwartfinales met 6-2, 1-6 en 6-2.