Senator van CDA begint actie tegen wetsvoorstel MUB

ROTTERDAM, 26 OKT. Het Eerste-Kamerlid P.B. Boorsma (CDA) is een handtekeningenactie begonnen tegen het wetsvoorstel Modernisering universitaire bestuursorganisatie (MUB). Boorsma, hoogleraar openbare financiën aan de Universiteit Twente, heeft duizend collega-hoogleraren aan Nederlandse universiteiten aangeschreven om tegen dit wetsvoorstel in het geweer te komen.

Boorsma erkent dat zijn actie aan de late kant is. “Mijn timing is belabberd. Ik had dit beter een half jaar eerder kunnen doen.” De Tweede Kamer heeft begin deze maand het wetsvoorstel over het universitaire bestuur besproken, waarna een meerderheid ermee instemde. De partij van Boorsma, het CDA, stemde tegen het voorstel. De Eerste Kamer behandelt het wetsvoorstel volgende maand.

Boorsma is er verbaasd over dat de hoogleraren en andere stafleden van de universiteiten zich grotendeels afzijdig hebben gehouden van de discussie over de verandering in het bestuur van de universiteiten. “Zoveel instituten met mensen die zo mondig zijn, hebben niets van zich laten horen.”

Hij had zelf een brief aan Ritzen (“mijn vriend”) geschreven, maar niet verstuurd. Boorsma: “Je moet niet iedereen altijd met brieven lastig vallen.”

Boorsma heeft helemaal geen behoefte aan een andere bestuursstructuur. “Wij hebben een goed bestel. Het is een platte organisatie.” Als decaan werkte hij jaren geleden al met een student in het bestuur en hij heeft daar “heel plezierige herinneringen” aan.

Ook de komst van de beroepsdecaan bevalt hem niet. In Twente, aan zijn universiteit, zijn nogal wat hoogleraren part-timer. “Zij vallen dus al af voor de functie van beroepsdecaan. En een hoogleraar moet zich wijden aan onderwijs en onderzoek”, aldus Boorsma. De functie van beroepsdecaan is volgens hem niet meer te doen in twee en een halve dag. Hij vreest dat straks diegenen beroepsdecaan worden die mislukt zijn als wetenschappelijk onderzoeker. “Dat is de dood in de pot.”

Boorsma betreurt het dat de Tweede Kamer in het debat over de MUB zo weinig aandacht aan deze aspecten heeft besteed. Alle aandacht richtte zich volgens hem op de positie van de studenten. Maar daarmee heeft hij in het huidige bestel helemaal geen moeite.

Hij hoopt dat zijn actie niet te laat is. “Ik wil nog wel eens zien wat er gebeurt als ik straks met duizend handtekeningen kom.”