Politie 'beloont' kapotte fietslichten

DEVENTER, 26 OKT. De politie van Deventer 'beloont' fietsers die zonder licht rijden de komende maand met een kortingsbon voor de fietsenmaker. Zij reikt weliswaar bekeuringen uit van tien tot vijfenzeventig gulden, maar de fietsers krijgen die boete terug als zij hun licht laten repareren bij een erkende fietsenmaker. Op vertoon van de bekeuring krijgen zij bovendien vijftig procent korting, die wordt betaald door de gemeente.

De actie Deventer kijk(t) uit geldt alleen op het vier kilometer lange traject Henry Dunantlaan, Amstellaan, Snipperlingsdijk en Halterweg. Uit een onderzoek naar het aantal letselongevallen in Deventer en omgeving is namelijk gebleken dat ruim twintig procent van alle ongevallen op deze vier wegen plaats heeft. Deventer hoopt met de actie het aantal ongevallen met 25 procent terug te dringen.

Niet bekend

Deventer kijk(t) uit maakt onderdeel uit van het plan Gericht Verkeerstoezicht (GVT) waar de politie de komende vier weken actief aan werkt. Op het traject Henry Dunantlaan, Amstellaan, Snipperlingsdijk en Halterweg zal elke avond worden gecontroleerd. Elsman: “Tussen zeven en elf uur 's avonds is altijd iemand van de politie aanwezig. We controleren niet alleen de fietsers, maar ook pakken we de automobilisten goed aan met radarapparatuur.”

Het project is op 21 oktober gestart, maar volgens Elsman is er nu al enig resultaat geconstateerd. “Omwonenden zijn blij dat ze normaal kunnen oversteken zonder te hoeven rennen. Ook van collega's krijgen we reacties. Die klagen dat er nu zo sloom gereden wordt dat ze vaak veel later dan normaal op het bureau aankomen.”