Onderhandelingen Samsung-Fokker in cruciale fase

DEN HAAG, 26 OKT. De onderhandelingen tussen de curatoren van Fokker, de Nederlandse overheid en het Koreaanse Samsung over een eventuele overname van de failliete Nederlandse vliegtuigbouwer, bevinden zich volgens premier Kok in een beslissend stadium. De premier verklaarde gisteren na afloop van de ministerraad dat de onderhandelingen tussen Fokker en Samsung voor het eind van deze maand tot een resultaat moeten leiden. “De laatste week van deze maand is cruciaal”.

De toeleveranciers van Fokker hebben 1 november als einddatum genoemd om duidelijkheid te krijgen over de toekomst van de Nederlandse vliegtuigfabriek. Het gaat daarbij met name om het Noordierse Shorts (vleugels) en DASA (rompen). Zij dreigen te stoppen met hun produktie van Fokker-onderdelen en eisen op korte termijn duidelijkheid over de toekomst van de Nederlandse vliegtuigbouwer. De onderhandelingen tussen de verschillende partijen staan daardoor onder grote tijdsdruk.

Op het ministerie van Economische Zaken wordt volgens betrokkenen druk gestudeerd op een memorandum of understanding met Samsung. In Fokker-kringen wordt dit uitgelegd als een positief signaal. Er is in die kringen de afgelopen dagen al optimistisch gespeculeerd dat er mogelijk dit weekeinde een akkoord tussen de partijen zou kunnen worden bereikt. Maar premier Kok torpedeerde dit optimisme gisteravond met de mededeling: “Ik heb geen aanwijzingen dat de onderhandelingen dit weekend al worden afgerond.”

Voorzichtigheid is geboden vindt de bewindsman. “Naarmate de onderhandelingen vorderen wordt het voor mij steeds moeilijker om er iets over te zeggen. We moeten nu dan ook niet als een olifant door de porceleinkast gaan.” Kok zegt de “harde” onderhandelaars niet voor de voeten te willen lopen.

Het gaat de premier niet alleen om de financiële kant van de onderhandelingen, maar ook om de vraag of met het eventuele bod van Samsung voldoende werkgelegenheid behouden blijft. Voor Kok weegt zwaar de “graad van hardheid van de afspraken die gemaakt worden over de verankering van de werkgelegenheid in ons land. “Dat is niet in geld uit te drukken”, aldus Kok.

Hoe lang de vliegtuigproduktie van Fokker bij een eventuele overname door Samsung nog in Nederland blijft valt echter moeilijk in te schatten. In Korea wordt al gespeculeerd over de bouw van een nieuw toestel met 120 stoelen. De ontwikkeling en produktie daarvan zou in Korea moeten plaatsvinden. Terwijl de Koreanen van plan zouden zijn de produktie van de Fokker 100 en 70 voorlopig in Nederland te laten.

Niettemin vindt Kok dat er reden is positief te zijn over de onderhandelingen gezien het feit dat deze al geruime tijd aan de gang zijn. Tevens lijkt een aankoop van Fokker precies te passen in de plannen van Samsung voor een eigen vliegtuigindustrie. De Samsunggroep streeft er naar in het jaar 2000 tot de absolute wereldtop te behoren. De vier hoofddivisies elektronica, machinerieën (waaronder vliegtuigen, schepen en binnenkort ook auto's), chemicaliën en financiën/verzekeringen, plus nog een 'restant' waartoe hotels, hospitalen, amusement, kranten etc. behoren, moeten tegen die tijd samen zo'n 200 miljard dollar per jaar omzetten. Op dit moment is dat nog 87 miljard.