Nederlandse drugs in Belgische grensregio

TURNHOUT, 26 OKT. De Belgische grensregio's worden geconfronteerd met een toenemende aanvoer van soft- en harddrugs uit Nederlandse steden als Maastricht, Tilburg en Breda.

Volgens een onderzoek van de universiteit van Antwerpen is het druggebruik in het arrondissement Turnhout dit jaar met 80 procent gestegen. Het betreft niet alleen softdrugs als hasj, maar ook xtc-pillen, amfetamine en heroïne.

De Belgische justitie zegt het cijfer van 80 procent niet te kunnen bevestigen. “Maar er is zeker sprake van een stijging met 50 procent”, zegt P. van der Avort, plaatsvervangend officier van justitie in Turnhout. “Daar staat ook een toename van het aantal processen-verbaal met 50 procent tegenover. Dat is vooral het gevolg van meer kennis en gedrevenheid bij de politie om drugs op te sporen.”

Van der Avort beschouwt deze ontwikkeling als een “ernstig probleem” dat een zware belasting vormt voor justitie en politie.

Volgens woordvoerders van de gerechtelijke politie en de rijkswacht in Turnhout zijn vrijwel alle onderschepte drugs afkomstig uit Nederlandse grenssteden.

“Dan valt niet alleen te denken aan Breda en Tilburg”, zegt een lid van de Bijzondere Opsporingsbrigade (BOB) van de Belgische Rijkswacht. “Maastricht is maar honderd kilometer verwijderd van Turnhout. Ook daar komen drugs vandaan. Verder betrappen we ook meer Franse gebruikers, die met drugs uit Amsterdam en Breda op weg zijn naar huis.”

De meeste drugs worden door Belgische gebruikers of kleine dealers zelf in Nederland gekocht. Daarnaast is er rond zogeheten mega-dancings in België een circuit op gang gekomen van lieden die daar peppillen te koop aanbieden. Deze handelaren zijn volgens officier van justitie Van der Avort erg moeilijk aan te pakken “ondanks de goede samenwerking met Nederland”. De arrestatie van Belgen in Nederland stuit echter op meer problemen.

Van der Avort: “Nederland heeft nu eenmaal een toleranter beleid en maakt weinig onderscheid tussen een Nederlandse of buitenlandse bezitter van drugs.” (ANP)