MAGNETISCHE PRESIDENT

Zelfs bij zijn begrafenis wist François Mitterrand, voormalig president van Frankrijk opzien te baren. Hij had persoonlijk geregeld dat niet alleen zijn wettige echtgenote, maar ook zijn maîtresse en het kind dat hij bij haar had, aan zijn graf stonden. Aan die affaire voegt de Zweedse journaliste Christina Forsne in haar boek Hou je niet van het leven? een nieuwe toe, zo blijkt uit een voorpublicatie deze week in het Parijse tijdschrift Paris Match.

Forsne leerde Mitterrand in 1979 kennen op een bijeenkomst van de Socialistische Internationale in Zweden. Ze was blond en 31 jaar en Mitterrand was zeer van haar onder de indruk. Hij was het dan ook die contact met haar zocht. Dat contact groeide toen Forsne zich enkele jaren later in Parijs vestigde en leidde uiteindelijk tot een 'liefdevolle vriendschap' - meer wil Forsne er niet over kwijt.

Mitterrand belde haar vaak 's ochtends in alle vroegte, nam haar mee op buitenlandse reizen en naar zijn huis op het Franse platteland. Ze vond hem niet 'bijzonder knap', maar ze werd gefascineerd door de 'magnetische' blik in zijn ogen en door zijn charisma. Haar belangrijkste verdienste, vindt ze zelf, is dat ze Mitterrand wist te overtuigen van een minder pro-Israelisch standpunt.