'L' bekent vals te hebben getuigd; VN-tribunaal trekt getuige terug

DEN HAAG, 26 OKT. De aanklager in het VN-tribunaal voor oorlogsmisdaden in voormalig Joegoslavië heeft de belangrijke getuige 'L' teruggetrokken. De getuige zegt door de Bosnische politie gedwongen te zijn belastende uitspraken te doen in het proces tegen de Bosnische Serviër Dusko Tadic. De aanklager zegt “extreem bezorgd” te zijn over de nu ontstane situatie.

De teruggetrokken getuige, die aanvankelijk alleen bekendstond onder de codenaam 'L', maar van wie nu bekend is dat hij Dragan Opacic heet, legde op 14 augustus in een besloten zitting een reeks van belastende verklaringen af over de rol van Tadic in het gevangenkamp Trnopolje in Noordoost-Bosnie. Tadic, die terechtstaat voor oorlogsmisdaden die hij in 1992 in de dicht bij elkaar gelegen gevangenkampen Keraterm, Omarska en Trnopolje zou hebben begaan, zou als commandant van Trnopolje 30 mensen op bloedige wijze vermoord hebben en 20 vrouwen hebben verkracht.

De verdediging van Tadic zegt al eerder gedurende het verhoor van de getuige de indruk te hebben gekregen dat de man verzonnen feiten presenteerde. Zo sprak hij veelvuldig over gebeurtenissen die in december 1992 zouden hebben plaatsgehad, terwijl het kamp volgens het Rode Kruis al tegen het einde van november van dat jaar gesloten werd.

De verdediging trok in Bosnië de verklaringen van Opacic na en stuitte daarbij op zijn familie, die hem dood waande.

De getuige had in de rechtszaal verklaard dat zijn vader was overleden. De vader en een broer van de getuige werden uitgenodigd naar Den Haag te komen, waar zij afgelopen donderdag verklaringen aflegden over de man.

Gistermorgen werden zij met de man geconfronteerd, omdat de resultaten van een DNA-test die de aanklager had gelast om vast te stellen of de man inderdaad gerelateerd was aan de familieleden die de verdediging in Bosnië had ontdekt, op zich lieten wachten.

Na een aanvankelijke ontkenning gaf Opacic toe dat zijn vader en zijn broer voor hem stonden. Kort daarna bekende hij onder zware druk te zijn gezet door de Bosnische politie, die hem bij de aanklagers had aangemeld als een belangrijke getuige in het proces-Tadic. De politie zou hem een maandlang alle gegevens voor de beschuldiging tegen Tadic hebben ingeprent.

De aanklager heeft inmiddels de getuigenis ingetrokken. De beschuldigingen in de aanklacht die betrekking hebben op de misdaden in Trnopolje zijn geschrapt. De aanklager zal een onderzoek instellen in Sarajevo naar verklaringen van de man.

De Bosnische premier, Muratovic, ontkent dat de getuige onder druk is gezet. Muratovic voert daarbij aan dat zijn regering er geen baat bij heeft het tribunaal tegen zich in het harnas te jagen. De Bosnische VN-ambassadeur, Sacirbey, zei gisteravond op de televisie dat Tadic niet belangrijk genoeg is voor de Bosnische regering om daarvoor haar eigen geloofwaardigheid en die van het Joegoslavië-tribunaal op het spel te zetten. Als Opacic het organiseren van het complot afschuift op de Bosnische regering, handelt hij volgens Sacirbey uit eigenbelang omdat hij hoopt dat hij in Bosnië de straf waartoe hij daar is veroordeeld niet zal hoeven uit te zitten.