Jenny Jones centraal op moordproces VS

PONTIAC, 26 OKT. De Amerikaanse talkshow Jenny Jones, die ook op Nederlandse televisie te zien is, staat centraal op een proces wegens moord in de Amerikaanse staat Michigan tegen een 26-jarige man. Deze wordt er van beschuldigd zijn geheime homoseksuele aanbidder in maart 1995 vermoord te hebben, drie dagen nadat de aanbidder de man tijdens de opnamen van Jenny Jones zijn liefde betuigde. Als de man schuldig wordt bevonden, krijgt hij levenslange gevangenisstraf zonder de mogelijkheid van strafvermindering.

Volgens de eigenares van het restaurant waar Schmitz werkte, logen de medewerkers van Jenny Jones tegen de beschuldigde. Zij zouden tegen hem hebben gezegd dat zijn geheime aanbidder een vrouw was. “Zeg me of het (de bewonderaar red.) een man is. Als dat zo is, kom ik niet”, zou hij tijdens een telefoongesprek met de medewerkers van de show hebben gezegd.

De voormalige producer van Jenny Jones ontkende gisteren dat medewerkers van de show tegen de man hebben gelogen. De producer gaf in de rechtszaal wel toe dat zij tijdens de opnamen van de show, die overigens nooit is uitgezonden, besefte dat de man zeer labiel was. “Ik denk dat Jon het niet overleeft als hij er achter komt dat Scott zijn geheime bewonderaar is”, zou ze tegen de presentatrice, Jenny Jones, hebben gezegd.

Volgens de advocaten van de verdachte was deze door de opnamen van de talkshow juist niet meer in staat om de moord te plegen. De man, die aan een ziekte van de schildklier lijdt, was depressief en al langere tijd verslaafd aan alcohol. De advocaten betoogden dat zijn toch al niet zo grote gevoel voor zelfrespect opnieuw een flinke deuk kreeg toen tijdens de opnamen van de show bleek dat een man en niet een vrouw verliefd op hem was.

De werkgeefster van de verdachte verklaarde voor de rechtbank dat de man zich diep gekwetst voelde door het voorval. “Ik ben vernederd op de nationale televisie”, zou hij na de opnamen steeds maar weer hebben herhaald. (AP)