Duitse chemie mijdt confrontatie

WIESBADEN, 26 OKT. Werkgevers en werknemers in de Duitse chemische industrie hebben gisteren besloten de omstreden kwestie van het ziektegeld te regelen via vervroegde cao-onderhandelingen. De bedrijfstak vermijdt daarmee voorlopig een harde confrontatie zoals die zich eergisteren voordeed in de metaalindustrie.

Nieuwe wetgeving in Duitsland geeft bedrijven de mogelijkheid werknemers bij ziekte nog maar 80 procent van hun loon te betalen in plaats van 100 procent, ook als cao's nog lopen. De vakbond IG Metall bracht donderdag 350.000 werknemers op de been voor acties om handhaving van 100 procent af te dwingen. De cao-onderhandelingen in de chemie beginnen al op 19 november. De chemiereuzen Hoechst, BASF en Bayer hebben tot nu toe bij ziekte het volledige loon betaald. Steeds meer ondernemingen lijken ervoor te kiezen om onrust en acties te voorkomen. (DPA)