Drie Mollen aast op drie koffiebranders in het buitenland

ANTWERPEN, 26 OKT. Koffiebrander Drie Mollen in 's-Hertogenbosch, onder meer bekend van het merk Gala Koffie, wil drie koffiebranderijen in Frankrijk, België en Spanje overnemen. In België gaat het om branchegenoot Fort uit Itegem, in Spanje om Union Tostadora en in Frankrijk om Excella.

Alle drie de buitenlandse branderijen zijn ondergebracht in de Union Groep. Ook een Union-verkoopkantoor in Duitsland is bij de transactie betrokken. De bijbehorende branderij is al eerder gesloten.

Als de overname niet lukt, dan is misschien nog een vorm van samenwerking mogelijk. Die optie wordt ook verder onderzocht, zegt algemeen directeur van Drie Mollen, J. Koster. De bedrijven maken deel uit van de Israëlische voedings- en drankengroep Elite, de op één na grootste voedingsgroep in het land. Ze zijn samen goed voor een omzet van 200 miljoen gulden en tellen in totaal tweehonderd werknemers.

Het Belgische bedrijf Fort heeft 78 werknemers in dienst en brandt vooral koffie voor grote distributeurs, ook Nederlandse. Het Belgische bedrijf leed in 1995 verlies. Op beweringen dat het verlies is veroorzaakt door moederonderneming Elite, die zich heeft vergaloppeerd bij speculatie op de koffiemarkt, en de dochters voor de kosten liet opdraaien, wil de onderneming niets zeggen.

Drie Mollen heeft in Nederland een marktaandeel van 8 procent. Uitbreiding van het marktaandeel is niet gemakkelijk. De Nederlandse markt is verzadigd en nogal klein. Daarom kijkt Drie Mollen al sinds de jaren tachtig over de landsgrenzen heen.

De onderneming telt negen vestigingen, waarvan drie in Nederland en zes in het buitenland (Polen, het Verenigd Koninkrijk en Litouwen). Vorige maand startte Drie Mollen nog een bedrijf in Moskou met een lokale partner. Het Brabantse bedrijf heeft een jaaromzet van 300 miljoen gulden met 500 werknemers. (ANP)