Amerikaanse outsiders experts in hoofdpijn

Op dit moment worden de voorronden gespeeld van de World Teams Olympiad op Rhodos. Wie de nieuwe Olympisch kampioen bij de mannen zal worden is nog volstrekt duister. De verschillen zijn tegenwoordig klein aan de top. Een stuk of vijf, zes landen komen in aanmerking voor eremetaal.

Hoewel je het team van de Verenigde Staten ook tot dit groepje mag rekenen, is het beslist niet favoriet. Dat was vroeger wel eens anders. Van oudsher wordt Amerika vertegenwoordigd door topteams met door de wol geverfde professionals. Dit Olympisch jaar ligt dat een tikkeltje anders. Het team dat in Griekenland de Amerikaanse eer hoog moet houden bestaat voor een keer niet uit beroemde namen. Geen Hamman-Wolf, geen Rodwell-Meckstroth en geen Stansby-Martel en ook niet de formidabele Zia Mahmood, die inmiddels de Amerikaanse bridgenationaliteit heeft aangenomen. Maar wie dan wel?

Van de zomer vonden in San Francisco de American International Team Trials plaats. Uit deze selectie moest de Amerikaanse afvaardiging voor Rhodos rollen. Favoriet waren twee teams: de als nummer 1 en 2 geplaatste formaties van de sponsors Nick Nickell en Seymon Deutsch. In beide teams zaten spelers van wereldklasse. Nickell werd in de halve finale uitgeschakeld en Deutsch in de finale. Hun tegenstander? Een gezelschap outsiders uit Chicago onder aanvoering van Larry Robbins. Overigens, helemaal anoniem is dit team niet. Diverse spelers wonnen al eens een National, reden waarom het team als vijfde op de plaatsingslijst van San Francisco stond. Het meest bijzondere van Robbins c.s. is dat geen van de spelers professioneel bridge speelt. Daarmee vormen ze in de Verenigde Staten echt een uitzondering. Alle zes hebben een prima baan, waarbij die van captain Larry Robbins nog het meest opvalt. Robbins is neuroloog, gespecialiseerd in het bestrijden van hoofdpijn; zijn boek Headache Help is een bestseller. In San Francisco breidde Robbins zijn marktgebied uit. Hij bezorgde de bridge-experts migraine door ze stuk voor stuk uit te schakelen. Eerst de halve finale tegen Nickell:

Oost gever Noord NZ kw. Schoppen H42 Harten A107632 Ruiten 752 Klaver 8WestOost Schoppen AV8 Schoppen 76 Harten V4 Harten tH985 Ruiten AV1043 Ruiten HB Klaver AB10 Klaver HV943Zuid Schoppen B10953 Harten B Ruiten 986 Klaver 7652 Cohler-Caravelli (OW) van team Robbins bleven na een slempoging steken in 4SA en maakten twaalf slagen. Op de andere tafel opende Bobby Wolff met 1Harten (canapé), Bob Hamman antwoordde 2Ruiten en Wolff herbood 2SA. Dit bod leidde ertoe dat het eindcontract (het werd uiteindelijk 6SA) in de verkeerde hand zat. Zuid, Jerry Goldfeind vond de dodelijke schoppenstart. Wolff had nu geen keus meer en moest onmiddellijk snijden op SchoppenH. Noord nam en incasseerde HartenA en dat betekende elf imps winst voor het team uit Chicago dat Nickell met betrekkelijk ruime cijfers versloeg. In de finale was de tegenstander Deutsch. Ook uit die wedstrijd een slemswing:

West gever Noord OW kw. Schoppen AVB97 Harten H76 Ruiten AHV6 Klaver AWestOost Schoppen 1053 Schoppen H4 Harten B109852 Harten V Ruiten 1084 Ruiten B9752 Klaver 2 Klaver V8743Zuid Schoppen 862 Harten A43 Ruiten 3 Klaver HB10965 Op beide tafels werd 6Schoppen het eindcontract, te spelen door noord. Tegen Steve Garners slem startte Chip Martel van team Nickell met Klaver8. Garner won het aas, incasseerde RuitenA, troefde een ruiten op tafel en speelde schoppen naar de vrouw en de heer. Oost retourneerde een ruiten, getroefd in zuid, waarna de leider in zijn hand kwam met HartenH en de rest claimde toen bleek dat de troeven netjes vielen.

Tegen 6Schoppen van Michael Rosenberg startte Larry Robbins met Klaver4. In dummy werd de boer gelegd en de leider nam over met het aas. Rosenbergs beslissing om naar dummy over te steken met HartenA bleek fataal. De leider sneed daarna in schoppen, oost nam troefheer en speelde troef terug. Hierna kwam de leider een slag tekort. Rosenberg won het troefnaspel in zijn hand en troefde een ruiten in dummy. Daarna poogde hij KlaverH mee te nemen, maar west troefde voor. De leider kon nog wel overtroeven, maar bleef met zijn hartenverliezer zitten: 14 imps voor Chicago, dat ook de finale met groot verschil won.

    • Jan van Cleeff