Zieken Vukovar vermoord

ZAGREB, 25 OKT. Opgravingen in een massagraf bij Ovcara in het oosten van Kroatië hebben uitgewezen dat - zoals algemeen al werd vermoed - in dit massagraf de vermoorde patiënten van het ziekenhuis van Vukovar zijn begraven. Dat zei gisteren een woordvoerder van het VN-tribunaal voor oorlogsmisdaden in ex-Joegoslavië.

Volgens de woordvoerder zijn op de lichamen verwondingen aangetroffen “veroorzaakt door kogels en karakteristiek voor executies en niet voor verwondingen oop het slagveld.” Het tribunaal houdt drie Servische officieren van het vroegere Joegoslavische Volksleger verantwoordelijk voor de massamoord in Ovcara: Mile Krsic - een generaal -, Veselin Sljivancanin en Miroslav Radic. De regering in Belgrado zal gevraagd worden te zorgen dat de drie naar Den Haag worden uitgeleverd.

Servische milities en het Joegoslavische Volksleger veroverden Vukovar na een beleg van drie maanden in november 1991. De dag na de val werden tweehonderd patiënten, artsen en verplegers naar Ovcara overgebracht en vermoord. Alle tweehonderd lichamen zijn inmiddels opgegraven. Er is inmiddels autopsie verricht op negentig lichamen. (AFP)