Wie was dat varkentje??? Uitslag kinderboekenweekprijsvraag

Honderden kinderen en een paar complete schoolklassen hebben meegedaan aan onze Kinderboekenweekprijsvraag. Het was moeilijk om alle namen te raden van de kinderboekfiguren die Geerten Ten Bosch had getekend op de zoekplaat die op de Kinderpagina van 27 september stond. Dat bleek wel uit alle prachtige brieven die we kregen. Sommige kinderen zijn in de boekwinkel om hulp gaan vragen of zijn in de bibliotheek gaan zoeken.

Op de tekening zaten 27 bekende en minder bekende kinderboekfiguren rond een tafel, waar ze het Kinderboekenweekfeest vierden. Pippi Langkous, Pinkeltje en Pluk van Petteflet wisten de meeste kinderen zo aan te wijzen. Maar er waren ook moeilijk te raden figuren bij. Een probleem was bijvoorbeeld de kwajongen met de pet, die linksboven in de tekening appels stond te gooien (onder het varkentje uit Winnie de Poeh, Knorretje). Sommige briefschrijvers dachten: het is een kwajongen, dus het is Pietje Bell, of Kruimeltje. Mis. Die waren het niet. Anderen vulden Dik Trom in, of het vervelende ventje uit zijn avonturen, Bruin Boon. Dat was bijna goed. Want het was niet Dik Trom die de tekenares had afgebeeld, maar Jan Trom, zijn zoon. Toegegeven, het was een strikvraag. Toch waren er wel een stuk of tien inzenders die het goed hadden.

Nog moeilijker dan Jan Trom was het varkentje rechts naast de feesttafel. Wie was dit varkentje??? Er kwam een reeks namen, van het 'vieze vuile varken met een jurk aan' tot het varken uit de avonturen van Kikker van Max Velthuis. Maar die was het niet. De tekenares tekende een varkentje van Beatrix Potter, schrijfster en tekenares van onder meer Pieter Konijn.

Zij gebruikte Little Pig Robinson als voorbeeld, maar de Nederlandse uitgever van de boeken van Beatrix Potter, Ploegsma, zegt dat dat verhaal nog niet vertaald is. Wel is er al een ander Beatrix Potter-varkentje in het Nederlands verkrijgbaar, over Biggetje Goedhart. Biggetje Goedhart of omschrijvingen als 'in ieder geval van Beatrix Potter' rekenen we daarom goed. (Niemand noemde Little Pig Robinson)

De prijsvraag bestond uit twee onderdelen: de juiste lijst met namen geven, en in een tekening of omschrijving aangeven welke figuur je het leukst vond. Levi Olthof uit Delft (9 jaar) schreef bijvoorbeeld: 'Ik vond Pinokkio het leukste verhaal, omdat hij zo'n lange neus had en zo'n leuke hoed.Als hij dat niet had, wist ik niet of het nog zo'n mooi verhaal was.' Charlotte Spierings (ook 9) schreef een heel eng verhaal, waaruit bleek dat ze Jip en Janneke (deel 3) het liefst las. Laura van Zuylen (8) ook; zij vindt Jip en Janneke zo leuk 'omdat ze pikzwart zijn', 'heel erge wipneuzen' hebben en leuke avonturen beleven. Bovendien heeft Janneke een kat 'en ik heb ook drie katten'. Juliëtte Kolster (8) vindt Pippi Langkous het leukst: 'Om haar streken moet ik altijd erg lachen. Ik wil net zo sterk en slim zijn.' Ze wil ook graag vlechtjes als Pippi, maar daarvoor is ijzerdraad in haar haar nodig, en dat mag ze nooit van haar moeder.

Het mooist was de brief die Paula Rakers (10) uit Nijmegen stuurde. Zij stuurde geen lijst, maar een verhaal, waarin alle figuren op de tekening voorkwamen. Zo begint het: 'Paula liep een hotel binnen. Achter een tafel stond een mevrouw die 'Alle kamers zijn vol!' riep. Maar daarvoor kom ik niet, antwoordde Paula. Ik kom de gasten hun naam brengen. In de eerste kamer stonden twee lange mannen. 'Hé jij daar met die snoskommer, jij bent de Grote Vriendelijke Reus. Die andere is Piet de Smeerpoets. (-) Pippi, Paula's favoriet zat net in een ton. Paula raakte meteen in een gesprek dat heel lang duurde. Het was Paula's favoriet, omdat Paula ook sproeten heeft!' En zo ontmoet Paula van kamer tot kamer alle gasten. Ze beschrijft dat niet alleen, ze tekent alle figuren er ook bij. De Kinderpaginajury vindt dat Paula de mooiste beschrijving van de lijst en haar favorieten heeft gegeven - maar... ze heeft niet alle gasten de goede naam gegeven. Er is tussen al die honderden brieven maar één (1!) waarin alle namen goed staan, en dat is de lijst van Helga Delaere (9) uit Zeist. Daarom winnen Paula èn Helga allebei de eerste prijs. Dat betekent dat ze ieder voor honderd gulden aan boekenbonnen krijgen, en een grote taart.